Jak správně naplnit spíž a ledničku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: Zdraví

Nejen, to co jíme, je důležité. Neméně podstatné je také správné skladování potravin. Pro každou je totiž vhodné jiné místo, kde si co nejdéle zachová maximální množství zdraví prospěšných látek.

Jak správně naplnit spíž a ledničku

Spíž

1. patro

– marmelády, med, (neotevřené) kyselé okurky a konzervy – slouží spíše ke zpestření stravy, u domácích výrobků máte pod kontrolou obsah cukru a přidaných látek, nebojte se však kupovat i kvalitní výrobky v obchodech, ke slazení používejte raději med, případně třtinový cukr

2. patro

– cereálie, sušené ovoce, ořechy a semínka – dodají vám pozvolna se uvolňující energii i řadu zdraví prospěšných látek, jezte je proto pravidelně, při skladování je nevystavujte světlu a vlhku, mohly by chytit plíseň a žluknout

3. patro

– rýže, luštěniny, mouka – zařazujte je do jídelníčku denně, vybírejte je v celozrnné, přírodní podobě, získáte tak nejen vlákninu, ale také „zdravé“ tuky, bílkoviny, vitaminy a minerální látky, jež se skrývají v celém zrnu, uchovávejte je uzavřené ve skle nebo plastové nádobě

4. patro

– oleje, ocet, lahvové vody – mějte doma vždy do zásoby, na studenou kuchyni používejte zastudena lisované oleje (olivový, řepkový, oleje z ořechů a semen), dodají vám omega­3 a omega­6 mastné kyseliny, na teplou pak ranované (ideálně řepkový), po otevření je brzy spotřebujte

5. patro

– ovoce – některé druhy by se neměly skladovat v ledničce, patří mezi ně zimní jablka, hrušky, ale také banány a exotické plody, které se sbírají ještě nedozrálé a potřebují dozrát, v drátěném koši bude moci ovoce „dýchat“

6. patro

– brambory, cibule, česnek – se uchovávají na nejnižším místě, kde je chlad, ale zároveň by tam nemělo být vlhko, mohly by chytit plíseň, naklíčené brambory raději nejezte

Lednička

1. patro

– polotučné jogurty (obsah tuku okolo 2,5 %), polotučný tvaroh, čerstvé sýry (žervé) a tvrdé sýry (obsah tuku v sušině 20–30 %) – dopřejte si jich 2–3 porce denně, dodáte tak tělu potřebný vápník, vitamin D a probiotika, sýry vám vydrží déle, když je zabalíte do potravinové fólie

2. patro

– šunka (podíl masa nad 90 %), sušená šunka, uzený losos, tofu, tempeh a jiné náhražky masa – mohou 1x za den zpestřit jídelníček, sledujte však podíl soli (sodíku) a případná éčka, obdobně jako sýry si i tyto potraviny uchovají delší trvanlivost zabalené do potravinové fólie

3. patro

– maso (libové drůbeží, králičí, telecí, jehněčí apod.) a ryby (mořské i sladkovodní) – jezte je 1x denně, získáte hodnotné bílkoviny, tmavé maso obsahuje více železa a ryby zase omega­3 mastné kyseliny, skladují se zabalené v nejnižší přihrádce, kde je vyšší vlhkost

4. patro

– ovoce a zelenina – ty by nikdy neměly chybět v ledničce, doporučuje se jíst 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce denně, získáte tím potřebnou vlákninu, vitaminy, minerální látky a v neposlední řadě i vodu, nenechávejte je v sáčku, maximálně zabalené v látce, musí „dýchat“, aby nezačaly plesnivět

Lednička ­ dveře

1. patro

– vejce – dávají se sem spíše z praktického důvodu, jezte maximálně 4 kusy do týdne, nejlépe vařená, jako celek totiž vejce obsahují všechny esenciální bílkoviny a kromě cholesterolu i lecitin, jenž snižuje jeho hladinu v krvi, vitaminy a minerální látky

2. patro

– máslo (nad 82 % tuku) a margarín – s oběma v jídelníčku šetřete a raději je střídejte například s čerstvým sýrem, kvalitní margaríny slouží jako náhražka pro ty, kteří potřebují snížit hladinu cholesterolu v krvi, doporučuje se skladování v nádobě na máslo, zabraňujete tím případnému žluknutí

3. patro

– kečup, hořčice, (otevřené) marmelády, zavařeniny

– konzumují se v menší míře, spíše dodávají pestrost pokrmům, podstatné je vybírat kvalitní potraviny, u kečupu sledovat podíl rajčat (alespoň 140 g rajčat na 100 g kečupu), dále pak přidaný cukr, u zavařenin i sůl, po otevření zkonzumujte do „doporučené“ doby uvedené na obalu potravin

4. patro

– polotučné mléko, vody, džusy – pomáhají dodržovat pitný režim, 250 ml mléka denně nahradí 1 porci doporučovaných mléčných výrobků, umísťují se ve spodní přihrádce dveří ledničky, po otevření je třeba je co nejdříve, ideálně do 48 hodin, zkonzumovat

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

5x zeleninové karbanátky: Přidejte k masu cuketu, brokolici či houby

5x zeleninové karbanátky: Přidejte k masu cuketu, brokolici či houby

Dnes | Karbanátky patří k oblíbeným jídlům. Co doplnit maso zeleninou, zejména pokud se těšíte vlastní…

8 věcí o tamponech, které mužům vrtají hlavou

8 věcí o tamponech, které mužům vrtají hlavou

21. 8. | 3 | I když už dneska v televizi běží xkrát za večer reklama na všechny možné intimní výrobky, neznamená…

Doba bezinková: 5 receptů z bezinek na marmeládu, sirup či omáčku

Doba bezinková: 5 receptů z bezinek na marmeládu, sirup či omáčku

21. 8. | Je to už otřepané, ale pravdivé: Před bezinkou klekni, před heřmánkem smekni. Černý bez má mnoho…

Chcete skoncovat s cukrem? Vyhněte se těmto potravinám!

Chcete skoncovat s cukrem? Vyhněte se těmto potravinám!

19. 8. | Pokud chcete omezit konzumaci cukru, neznamená to, že jen ze svého jídelníčku vypustíte čokoládu,…