Jak svačí naše děti?

| Autor: Barbara Švigová | Rubrika: Zdraví

O zásadách správné dětské životosprávy i skladbě jídelníčku toho bylo již napsáno a řečeno mnoho a zdá se, že každý z nás už musí být odborníkem na výživu. Skutečnost ale bývá jiná – kromě převládající nepravidelnosti vládne jídelníčkům dětí také nepříliš zdravá strava, školní svačiny nevyjímaje.

Správná svačina, tím učení začíná
Přesnídávka (dopolední svačina) by měla tvořit asi 15 % z celkového denního příjmu energie. Kromě toho, že se děti najedí, a přispívají tak k předcházení rozvoje nadváhy a obezity, bylo také prokázáno, že pravidelné a kvalitní svačiny přispívají také k lepší pozornosti ve škole. Správně najedeným dětem pak jde učení celkově lépe. Rodiče by proto měli dbát na to, aby jejich potomci měli do školy zabalenou správnou svačinu každý den.

A co na to rodiče?
V průběhu měsíce června 2008 probíhala na internetových stránkách www.nadoma.cz a stránkách Poradenského centra Výživa dětí www.vyzivadeti.cz anketa s názvem „Co svačí Vaše dítě?". Ankety se účastnilo 4 494 respondentů.

Z ankety vyplynulo, že 85 % rodičů chystá svému dítěti svačinu každý den, a její příprava jim zabere v průměru 10-20 minut. Svačinu připravují rodiče raději ráno před odchodem do školy a do práce (52 %), večerní přípravu a následného uložení svačiny do chladničky využívá pouze 35 % rodičů. Nejčastěji (81 %) tvoří svačinu školáků namazaný chléb nebo pečivo se sýrem, šunkou a k tomu ovoce či zelenina, pouhá 4 % dětí dostávají ke svačině podle odpovědí rodičů také sladkosti. Co se týče nápojů, neperlivou vodu nebo slabě oslazený čaj dostává 40 % školáků a 44 % pije vodu se šťávou nebo ředěný ovocný čaj. Většina rodičů (90 %) se shoduje také v tom, že svačinu jejich ratolest sní a jen 5 % dětí ji přinese nesnědenou zpátky domů. Pouhých 9 % školáků dostává kapesné a svačinu si kupuje samo
a pouhých 6 % rodičů přiznává, že jejich dítě ve škole nesvačí vůbec.

Závěr
Dodržovat zásady zdravé výživy by se měly děti učit již v raném dětství – dvojnásob tady platí, že co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Je důležité, aby si navykly na pravidelné intervaly mezi jednotlivými jídly a dostatečný pitný režim s omezením sladkých nápojů. Vyhýbat by se měly uzeninám a smaženým pokrmům a naopak preferovat kvalitní rostlinné tuky a oleje. U dětí je také důležité omezit množství konzumovaných sladkostí. Ovoce a zelenina by se naopak měly objevovat v dětském jídelníčku podstatně častěji, než tomu podle současných průzkumů je.

Děti si samy ještě nemohou dobře uvědomit zdravotní komplikace (nadváhu a obezitu, srdečně-cévní choroby, diabetes apod.), které vyplývají z nevhodného stravování. Rodiče, od nichž děti své první stravovací zvyklosti přebírají, by měli jít příkladem. Podstatně snadněji totiž bude dodržovat zásady zdravé stravy dítě, které je od nejútlejšího dětství bere jak samozřejmost, než to, které by je náhle mělo změnit kvůli hrozícím zdravotním problémům.

Zdroj: Jitka Tomešová, DiS.
nutriční terapeutka, Poradenské centrum Výživa dětí, Praha

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Dnes | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Dnes | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…