Jak upéct skvělou domácí vánočku. Zkuste recept našich babiček

| Autor: Tereza Langmajerová | Rubrika: Zdraví

Na první pohled je pečení vánočky složitá záležitost, které se nejeden začátečník zalekne. Když ale budete postupovat krok za krokem podle našich pravidel, určitě se vám povede.

Jak upéct skvělou domácí vánočku. Zkuste recept našich babiček

Správné ingredience na Vánočku jsou základ

Stejně jako u vánočního cukroví, i u vánočky musí jít dieta stranou. Nejedna kuchařka tvrdí, že do vánočky kvalitní sádlo a máslo prostě patří, protože tuk je zdrojem vůně a té správné chuti. Důležitý je také správný výběr mouky, aby vánočka správně nakynula.

Určitě vyberte hladkou, která obsahuje velké množství lepku a hodí se pro kynutá těsta. Poznáte ji tak, že má označení výběrová nebo dvounulka. A pokud chcete letos vánočku trošku ozvláštnit, přidejte do ní špetku koření. Ta pravá domácí vánočka obsahuje anýz a muškátový květ, recept na babiččinu vánočku přidává i citronovou kůru. Výborná je také tvarohová vánočka, která má kromě tvarohu také rozinky.

Zpracování těsta na vánočku

Kromě kvality surovin je také velmi důležité to, kolik si s vánočkou dáte práce, těsto totiž musíte dobře vypracovat. Pokud těsto jenom smícháte, nebude dostatečně nadýchané. Proto je potřeba ho pořádně prohníst dohladka. Pokud nemáte v rukou dostatek síly, pořiďte si kuchyňského robota. Ten udělá spoustu práce za vás.

Recept na vánočku pro naprosté začátečníky najdete ZDE.

Jak na kynutí těsta?

Aby těsto správně nakynulo, droždí potřebuje teplo, potravu a vzduch. Proto těsto dejte na místo, kde je větší teplo. Těsto by nemělo na povrchu oschnout, proto ho zakryjte utěrkou, případně překryjte fólií. Nechte kynout 2 hodiny, dokud těsto nemá dvojnásobný objem. Nevykynuté těsto poznáte tak, že do něj uděláte důlek a ten se rychle vrátí zpět.

Jak vánočku uplést?

Vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů a ze 7 vyválejte válečky. Nejprve upleťte cop ze 4 válečků a přeneste ho na pečicím papírem vyložený plech. Na základ položte cop upletený ze tří válečků a jeho konce zasuňte pod první cop. Poslední díl těsta rozpulte, vyválejte dva válečky a stočte je oba dohromady jako šňůru. Usaďte je navrch vánočky a konce zasuňte pod nejspodnější díl. Vánočku shora zajistěte 3 až 5 špejlemi a nechte ji ještě asi 50 minut kynout. Tuhle fázi neuspěchejte, aby vánočka nepopraskala a neztratila svůj tvar. Těsně před pečením ji potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi.

Podrobný postup na pletení vánočky najdete ZDE

Pečení vánočky

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Vánočku pečte na vymazaném plechu asi 15 až 20 minut, dokud nezačne červenat. Pak teplotu snižte na 170 stupňů Celsia, vánočku přikryjte pečicím papírem a pomalu ji dopékejte ještě 35 až 40 minut. Po vyjmutí z trouby nechte vánočku dobře vychladnout. Až pak vytáhněte špejle. Pokud máte možnost, zkuste recept na vánočku z domácí pekárny. V tomto případě pekárnu nastavte na program „těsto“.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

28. 12. 2017 | Čtyřicet pět procent Čechů trápí zimomřivost. Mají pořád studené ruce, nohy, od září do května…