Jak vybírat těstoviny? Přednost dejte semolině, radí Petr Havlíček.

Jak vybírat těstoviny? Přednost dejte semolině, radí Petr Havlíček.

K výrobě těstovin se používá vedle vody zejména pšeničná krupice, ale vyrábí se také speciální těstoviny z jiných druhů mouky. Základními kritérii pro výběr těstovin je kromě druhu mouky i obsah vlákniny a sodíku. Jak ale vybrat ty správné? S tím poradí ve video seriálu Vím, co jím specialisté na výživu Karolína Hlavatá a Petr Havlíček.

Semolinové těstoviny jsou tou správnou volbou

Semolina je pšeničná krupice umletá z tvrdozrnné pšenice, obsahuje vyšší podíl lepku neboli glutenu. Právě díky vyššímu obsahu lepku má semolina nižší glykemický index, a čím nižší index, tím delší máme pocit sytosti. „Lepek dodává těstovinám pružnost a lepivost, proto je také mnohem snazší semolinové těstoviny připravovat. Výhodou je, že se nerozvaří,” radí dietoložka Karolína Hlavatá.

Semolinové těstoviny mají přirozenou žlutou barvu, nemusí se proto nijak dobarvovat, jako tomu často bývá u jiných druhů těstovin. Tam se přidává například kurkuma. Do semolinových těstovin není třeba přidávat ani vejce.

Klepněte pro větší obrázek

Pozor na dostatek vlákniny a nízký obsah sodíku

U těstovin je důležité hlídat zejména dvě kritéria - a těmi jsou obsah vlákniny a obsah sodíku. Na 100 gramů těstovin je ideálně kolem 4,5 až 5 gramů vlákniny. Sodíku by mělo být co nejméně - do 100 miligramů na 100 gramů výrobku. „Žádný sodík by se neměl do těstovin již dále přidávat, jisté množství totiž přirozeně obsahuje samotná pšenice,” doplňuje výživový specialista Petr Havlíček.

Na obalech některých výrobků však údaj o obsahu vlákniny chybí. Lze jej však odvodit dle použité mouky. Například celozrnná žitná mouka obsahuje ve 100 gramech přibližně 22 gramů vlákniny, celozrnná pšeničná zase 12 gramů.


Víte, jak správně vybírat v obchodě pečivo? Poradí vám Petr Havlíček.

Není šunka jako šunka, říká Petr Havlíček a radí, podle čeho ji vybírat.

Doporučujeme

Články odjinud