Jak vybrat opravdu kvalitní, dobrý jogurt?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Jogurt je jeden ze symbolů zdravé výživy, podle mnoha vědeckých studií posiluje funkci imunitního systému, pomáhá při žaludečních potížích a působí antimikrobiálně. Jenže není jogurt jako jogurt. Jak se v široké nabídce orientovat?

Jak vybrat opravdu kvalitní, dobrý jogurt?

Ideální potravinou je samozřejmě přírodní bílý jogurt, který dodává tělu přátelské bakterie, tzv. probiotika. Bakterie mléčného kvašení totiž dokážou zabránit hnilobným procesům a příznivě regulují zažívání.

Co to znamená v praxi? Po konzumaci kysaných mléčných výrobků nevznikají ve střevech jedovaté plyny. Jogurt většinou dobře snášejí i lidé s nesnášenlivostí laktózy, protože mléčný cukr je bakteriemi „předtrávený“. Podle některých studií jogurty pomáhají snižovat i výskyt nachlazení. Také je všeobecně známé, že zabraňují plísňovým onemocněním včetně kvasinkových infekcí v ženských orgánech.

Pravidelná konzumace „živých“ jogurtů má i antibiotické účinky, které pomáhají potlačovat nejrůznější bakterie a působí jako prevence průjmu. Užitečný je i zvýšený obsah kyseliny mléčné, která podporuje vstřebávání vápníku.

Jenže všechny tyto pozitivní vlastnosti mají jen kvalitní přírodní jogurty s živými bakteriálními kulturami, ne dochucované slazené výrobky, které obsahují modifikované škroby, umělá aromata a příchutě. I když se nás reklamy snaží přesvědčovat, že jsou různé „dětské jogurty“ zdravé, skutečnost je většinou jiná.

Zdraví prospěšný jogurt by měl být co nejméně průmyslově zpracovaný. Zcela nevhodné jsou výrobky s přídavkem barevných pufovaných cereálií, škrobu, guarové moučky a karagenanu. Hanka Zemanová ve své Biokuchařce doporučuje kupovat především mléčné výrobky v biokvalitě. Například biomléko obsahuje o 60 % více zdravých mastných kyselin (například omega-3), o 20 % více antioxidantů a více vitaminů E.

Jogurty v biokvalitě musejí být vyrobené z biomléka, oproti běžným jogurtům nesmějí být zahuštěny želatinou živočišného původu nebo modifikovanými škroby, nesmí obsahovat ani umělá aromata nebo příchutě. Takže když si příště vyberete jogurt v oddělení bio, budete mít jistotu, že svým potomkům dáváte opravdu to nejlepší.

  • Poctivý jogurt

Na trhu je opravdu obrovská konkurence a jednotliví výrobci používají různě kvalitní výchozí suroviny, rozdílné technologie a jiné spektrum konzervantů. Můžeme vám poradit jediné, až vyrazíte do supermarketu doplnit zásobu potravin, prostudujte si nejdříve etikety, než něco vložíte do košíku. Vyplatí se to! A pokud si nejste jisti, sáhněte po bílém jogurtu. Dětem ho můžete ochutit čerstvým ovocem, domácí marmeládou, ovocným pyré, medem s oříšky, müsli nebo třeba sušeným ovocem. Bílý jogurt se smí podle zákona o potravinách vyrábět pouze z mléka, smetany (popř. jejich směsi) a jogurtové kultury. I když legislativa umožňuje využití škrobů a želatin, v opravdu kvalitním jogurtu by tyto přísady být neměly.

  • Zeptali jsme se odborníka

Jaké jogurty jsou z hlediska výživy nejvhodnější?

Ideální formou je tzv. polotučný bílý jogurt s obsahem tuku více než 3 % včetně, a to jak pro děti, tak pro dospělé. Přidaný cukr a další umělé složky zbytečně zatěžují naši trávicí soustavu.

Čím se při výběru řídit?

Při nákupu je důležité číst mezi řádky, existuje totiž několik forem jogurtů. Ty, se kterými bychom měli v jídelníčku dětí i dospělých šetřit, jsou smetanové výrobky. Obsahují více než 10 % tuku a jíst bychom je měli maximálně 2x do týdne. Nepříliš vhodné jsou i nízkotučné neboli odtučněné (light) jogurty, které mají méně než 0,5 % tuku včetně. Vyrábí se i v ochucené verzi, kde tuk mohou nahrazovat cukry, v horší variantě pak náhradní sladidla. Takové jogurty opravdu nejsou vhodné pro děti! O něco lépe je na tom bílý jogurt se sníženým obsahem tuku, který nesmí přesáhnout 3 % tuku včetně. Sledovat je nutné i složení ochucených jogurtů, především obsah cukru, možná barviva, dochucovadla a sladidla. A v neposlední řadě musím zmínit i tzv. tepelně upravený jogurt, který už vlastně není jogurt a neměl by tedy toto označení mít uvedené na etiketě. Poznáte ho podle toho, že se může skladovat při pokojové teplotě a má delší dobu trvanlivosti. Obvykle se jedná o výrobky z dovozu.

Od jakého věku mohou jíst děti jogurty? Jaký typ zvolit?

Jogurt se do jídelníčku zavádí až po zeleninovém, masozeleninovém a ovocném pyré v období okolo 10. měsíce věku dítěte. Vhodné jsou především polotučné bílé jogurty s obsahem tuku okolo 3 % bez přidaných přísad. Čím dříve si dítě na chuť bílého jogurtu zvykne, tím lépe. Pokud by jej trvale odmítalo, pak přidejte trošku ovocného pyré. Smetanové jogurty a tvaroh podávejte jednou začas.

Co dělat, když mému potomkovi jogurty nechutnají?

Bílý jogurt má specifickou kyselou chuť, která ne vždy dětem vyhovuje. Buď se ji naučí akceptovat již od útlého věku, nebo si na ni přivykají postupně a potřebují pomoc rodičů. Protože ochucené jogurty bývají příliš sladké a ne vždy v souladu se zdravou výživou, variantou, jak si pohlídat jejich složení, může být značka BIO.

Jaký máte názor na doma připravené jogurty? Nejsou rizikové z hlediska kontaminace bakteriemi?

Domácí jogurt může být zdravou variantou kupovaného, je však třeba při jeho výrobě dodržovat určité zásady.

Autor: Vanda Ročková

Další články z rubriky

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Dnes | Kam jít pro první pomoc, když nám není dobře? Do lékárny, nebo do drogerie a na internet? Na trhu…

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Včera | Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejenže jsou…

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

20. 3. | Zdravá jídla každý den? Obohaťte svůj jídelníček o nezaměnitelné a především zdravé chutě celeru,…

Vržou vám kolena? Víme, jak si s klouby poradit

Vržou vám kolena? Víme, jak si s klouby poradit

20. 3. | 7 | Bolestmi kloubů trpí v České republice více než 2 miliony lidí, každý pátý člověk. A nejde jen o…