Jak vyzrát na slabou imunitu?

Jak vyzrát na slabou imunitu?

Berete stále dokola antibiotika, protože trpíte na různé záněty? S velkou pravděpodobností už vám žádné další léky nepomohou, pokud neposílíte svou imunitu.

Potíže s imunitou mají především děti, jejichž organismus je nezranitelnější, ale nevyhýbají ani dospělým a seniorům.

Vražedný stres Genetické zatížení a současný způsob života nesou své negativní plody. Všichni žijeme ve spěchu a stresu, kvůli práci a penězům často přecházíme nemoci, které se pak opakovaně vrací. Oslabené tělo se jim po čase přestane umět bránit a nepomohou ani antibiotika. Příčinou poruchy imunity mohou být i některé léky, cukrovka, choroby ledvin, poruchy výživy, nádorové choroby a jejich léčba ozařováním.

Negativní působení stresu a psychiatrických onemocnění na imunitu je známé velmi dlouho. Už začátkem minulého století lékaři prokázali, že stav nemocných tuberkulózou se zhoršuje v emocionálně vypjatém období. Stres je obvykle vyvolán nečekanou či značně nepříjemnou situací nebo dlouhodobě nadměrnou zátěží. Imunita tedy trpí například při velmi bolestivých úrazech, operacích, popálení, nadměrné tělesné námaze… Podstatné jsou i příčiny psychického rázu: smrt či těžká nemoc blízkého člověka, rozvod, deprese, úzkostná porucha, potíže s nespavostí a podobně. To vše vede k poruchám imunitního systému.

Imunitu je třeba posilovat od dětství U dětí je k tomu nutné připočíst nezralost jejich imunitního systému. Část imunity máme vrozenou (poruchy této vrozené imunity nejsou příliš časté), část se postupně rozvíjí podle toho, s jakými cizorodými látkami se dostáváme do styku. Dítě si vytváří první protilátky už po narození a imunita postupně vyzrává – celý proces končí mezi 15. až 18 rokem. Právě stres a nemoci ale mohou za to, že se porucha imunity může objevit i kdykoliv v dospělosti.

Každopádně je třeba imunitní systém začít posilovat už v dětství. Pokud musí dítě, ale i dospělý opakovaně užívat antibiotika, není něco v pořádku a měla by se vyšetřit imunita. Opakované podávání antibiotik navíc vede k tomu, že infekce na ně postupně přestanou reagovat, protože se proti nim stanou odolnými. Děti pak trpí opakovanými infekcemi dýchacích cest, u dospělých se k tomu přidává kupříkladu vracející se zánět močového měchýře. Lékaři podávají stále silnější a silnější léky, samotný problém se tím ale neřeší.

Bakteriální lyzáty zvyšují obranyschopnost Máte-li či vaše dítě podobné potíže, je na čase vyhledat specialistu: alergologa/imunologa. Ten z vyšetření krve pozná, zda je imunita snížená, či nikoliv. Pokud ano, předepíše bakteriální lyzáty (označují se rovněž jako imunomodulátory). Jde o směsi oslabených mikrobů, které už nemohou nikoho nakazit, svým působením ale zlepšují obranyschopnost. Tělo si totiž myslí, že narazilo na infekci, a proto si buduje imunitní reakce proti ní. Existuje celá řada přípravků, včetně volně prodejných léků a potravních doplňků. Odborníci ovšem doporučují volit spíše léky na předpis. Vhodný je kupříkladu přípravek s širokým záběrem osmi bakteriálních kmenů, který je vyráběn zvlášť v dospělé formě (síle) a zvlášť v dětské. Úspěšně posiluje imunitu, a když se v budoucnu ve vzácných případech porucha imunity znovu objeví, je možné léčbu kdykoliv zopakovat.

ČTĚTE TAKÉ:
Agáta Hanychová: Těší se její partner na miminko?!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud