Co pro vás symbolizují Vánoce? Pro někoho je to jedna kalorická bomba se druhou. Je velmi těžké se ovládat a uhlídat. Smažený kapr, bramborový salát většinou s majonézou, cukroví, vaječný koňak, chlebíčky….Hlavním problémem svátečního jídla je tuk. Přitom stačí jen, abyste používala ten správný a tím tak snížila zdravotní rizika spojená s užíváním tuků.
Nejvíce tuku se do jídla dostane samozřejmě při smažení. Smažení a grilování masa je přitom nejoblíbenější způsob jejich úpravy. Smažení je nezdravé jednak proto, že hotové jídlo pak obsahuje příliš mnoho tuku, jednak také proto, že ženy obvykle nepoužívají tuky speciální na smažení. Ty mají například nižší obsah trans tuků. Na obalech se většinou uvádí trans mastných kyselin TMK. Tyto tuky by měly mýt 1 – 2 % TMK.
Hospodyňky nejčastěji smaží na rostlinných olejích a tucích, které nejsou určené na smažení, ale pro studenou kuchyni. Většinou obsahují dost nenasycených mastných kyselin, jenže právě z nich se nejvíce tvoří přepalované tuky, které jsou pro lidský organismus velice škodlivé. Dokonce více než cholesterol. Jednak poškozují cévy, ale také se podílejí na vzniku rakoviny. Kalorickou a cholesterolovou bombou je smažení na sádle, ale škodlivé látky nevznikají.
Existují ještě další triky, které vám pomohou snížit počet kalorií, které vaše tělo během Vánoc zkonzumuje. Nejúčinnější způsob je ale jen jeden. Budete si o Vánocích dopřávat tradiční jídla, ale v polovičních porcích, než na které jste zvyklá.
Mnoho lidí přibere o Vánocích až pět kilo. Nemuselo by to tak být, kdyby se rybí polévka nezahušťovala moukou nebo jíškou, ale zeleninou nebo bramborami. Kdyby byla majonéza v salátu nahrazena lehkým bílým jogurtem. Kdyby se do salátu nedávala vařená vejce. Kdyby se kapr nesmažil ale jen podusil.
1.Jaký je hlavní problém svátečního jídla?
2.Jaké tuky na smažení je nutné používat?
3.Můžete si o Vánocích v klidu dopřávat tradiční jídla?
Výsledky kvizu a neocenitelné rady jak zhubnout naleznete na http://www.doformy.cz/kviz183>www.doformy.cz/kviz183