Jak vyzrát na vánoční tuky

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Co pro vás symbolizují Vánoce? Pro někoho je to jedna kalorická bomba se druhou. Je velmi těžké se ovládat a uhlídat. Smažený kapr, bramborový salát většinou s majonézou, cukroví, vaječný koňak, chlebíčky….Hlavním problémem svátečního jídla je tuk. Přitom stačí jen, abyste používala ten správný a tím tak snížila zdravotní rizika spojená s užíváním tuků.

Nejvíce tuku se do jídla dostane samozřejmě při smažení. Smažení a grilování masa je přitom nejoblíbenější způsob jejich úpravy. Smažení je nezdravé jednak proto, že hotové jídlo pak obsahuje příliš mnoho tuku, jednak také proto, že ženy obvykle nepoužívají tuky speciální na smažení. Ty mají například nižší obsah trans tuků. Na obalech se většinou uvádí trans mastných kyselin TMK. Tyto tuky by měly mýt 1 – 2 % TMK.

Hospodyňky nejčastěji smaží na rostlinných olejích a tucích, které nejsou určené na smažení, ale pro studenou kuchyni. Většinou obsahují dost nenasycených mastných kyselin, jenže právě z nich se nejvíce tvoří přepalované tuky, které jsou pro lidský organismus velice škodlivé. Dokonce více než cholesterol. Jednak poškozují cévy, ale také se podílejí na vzniku rakoviny. Kalorickou a cholesterolovou bombou je smažení na sádle, ale škodlivé látky nevznikají.

Existují ještě další triky, které vám pomohou snížit počet kalorií, které vaše tělo během Vánoc zkonzumuje. Nejúčinnější způsob je ale jen jeden. Budete si o Vánocích dopřávat tradiční jídla, ale v polovičních porcích, než na které jste zvyklá.

Mnoho lidí přibere o Vánocích až pět kilo. Nemuselo by to tak být, kdyby se rybí polévka nezahušťovala moukou nebo jíškou, ale zeleninou nebo bramborami. Kdyby byla majonéza v salátu nahrazena lehkým bílým jogurtem. Kdyby se do salátu nedávala vařená vejce. Kdyby se kapr nesmažil ale jen podusil.

1.Jaký je hlavní problém svátečního jídla?
2.Jaké tuky na smažení je nutné používat?
3.Můžete si o Vánocích v klidu dopřávat tradiční jídla?

Výsledky kvizu a neocenitelné rady jak zhubnout naleznete na www.doformy.cz/kviz183

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Dnes | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Dnes | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Včera | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Včera | Detox nemusí být nutně zaměřený jen na potraviny. Stále častěji se coby součást mentální očisty…