Jak zabránit vzniku dětské obezity?

Jak zabránit vzniku dětské obezity?

Obezita není závažným problémem jen dospělé populace, ale stále více se dotýká i dětí. Kromě vážných zdravotních rizik nadváha přináší nejmladší generaci i zhoršené postavení v dětském kolektivu, které se může velmi negativně podepsat na sebevědomí a sebehodnocení dítěte. V souboji s obezitou dítě jen těžko vyhraje samo – podpora a pomoc by měla přijít právě ze strany rodičů.

Dětská obezita je nebezpečná!

S nadváhou a zejména obezitou je spojen výskyt některých zdravotních komplikací, např. kardiovaskulární onemocnění, cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak či zvýšená zátěž kloubů, vadné držení těla. Nadměrná tělesná hmotnost v dětství je navíc „vstupenkou“ k obezitě v dospělosti.

Nadváha dětí i dospělých je vlastně nadměrné ukládání tuku v organismu a vzniká nerovnováhou mezi příjmem a výdejem energie, kdy příjem energie převyšuje výdej. Svou roli sehrávají také nepravidelný jídelní režim, experimentování s dietami, nedostatečný pitný režim, vynechávání jídel a přejídání se. Velkým problémem je nedostatečná fyzická aktivita. Platí totiž, že příjem energie by neměl být vyšší než její výdej.

„Je potřeba si uvědomit, že stravovací návyky si začíná dítě utvářet právě v době dětství, v rodině. Životní styl rodiny se totiž vždy významně odrazí na zvycích a návycích jejích nejmenších členů. Rodiče jdou svým dětem příkladem - ať už tím, jak se stravují anebo jaký mají vztah k pohybu“, radí dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. z odborného centra zdravého životního stylu Rekondice.

Pokud dítě vidí své rodiče každý večer sedět u televize a pojídat chipsy, pravděpodobnost, že i ono bude mít sklony trávit čas takto, je daleko vyšší než třeba v případě, kdy rodina například společně často jezdí na výlety na kolech nebo do přírody a nevyhýbá se ani jiným pohybovým aktivitám. Stejně tak ovlivňují rodiče dítě i tím, jaké potraviny vybírají a konzumují.

Jak tedy mohou rodiče bojovat proti nadváze a obezitě svých potomků?

Především by měli dohlédnout na jejich jídelníček. Už od útlého věku je třeba učit děti správně a pravidelně jíst pestrou vyváženou stravu, konzumovat dostatek zeleniny a ovoce. Nevyplácí se děti jídlem (zejména sladkostmi) odměňovat nebo je jím trestat. Při budování správných návyků pomáhá společné stolování, můžete společně s dětmi připravit zdravé svačinky nebo vymyslet zdravější varianty oblíbených méně vhodných jídel.

„Samozřejmostí by také měl být dostatečný pitný režim, v kterém by se však neměly často a ve větším množství objevovat ani sladké sycené nápoje, ani neředěné ovocné džusy“, dodává Hlavatá. Rodiče by také měli své děti podporovat v pohybových aktivitách a kontrolovat, kolik času dítě tráví před obrazovkou počítače nebo televize.

Autor článku: dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. (Odborné centrum zdravého životního stylu Rekondice.)

Doporučujeme

Články odjinud