Jaká vyšetření by měla každá žena absolvovat?

Jaká vyšetření by měla každá žena absolvovat?

Když před ženami vyslovíte slovo „prevence“, obvykle se jim jako první vynoří na mysli prohlídka u gynekologa. Není to náhodou, protože právě kvůli prevenci navštíví během svého života gynekologa mnohem častěji a pravidelněji než jiné lékaře. Zpravidla si uvědomují, že je lépe zdravotním obtížím předcházet nebo je zachytit v prvopočátku, než je pak posléze zdlouhavě řešit...

Gynekologická preventivní prohlídka je v ČR hrazena pojišťovnou 1x za rok, ženy by měly ve svém vlastním zájmu skutečně toto rozpětí dodržovat, aby bylo možné zachytit počáteční stadia případných (především vážných) onemocnění. K záchytu je ale samozřejmě nezbytný díl zodpovědnosti dané ženy a především nevynechávání pravidelných prohlídek s myšlenkou, nic mi není, tak je to zbytečné‘,“ zdůrazňuje MUDr. Zuzana Nováková z oddělení gynekologie a urogynekologie ADC Sanatoria v Praze 4.

Dbejte na pravidelnost

Nedá se říci, že se zpravidla na gynekologickou prohlídku nadšeně těšíme. Není to tak. Spíše máme někdy tendenci se jí vyhnout s poznámkou, že jsme přece v pořádku, tak proč podstupovat tak trochu nepohodlnou proceduru na gynekologickém křesle. Ale opak je pravdou. Tento čas není ztracený, naopak nám může zachránit život (bez nadsázky). Proč? Mnohá závažná onemocnění včetně rakoviny děložního čípku se rozvíjejí nepozorovaně, skrytě, zatímco my žijeme s pocitem plného zdraví. Nevšimneme si, nemáme šanci rozpoznat něco, co je možné odhalit pouze vyšetřením u odborníka. Proto je tak nezbytná (a opakovaně zdůrazňovaná) pravidelnost kontrol u vašeho lékaře - právě především pro odhalení případných skrytě probíhajících nekalostí…

„Onemocnění čípku nemusejí do jisté doby provázet žádné příznaky pociťované ženou. Občas se sice mohou objevit nespecifické projevy, jako je nadměrný výtok, nepravidelné špinění a podobně, což jsou určité signály, že se něco děje, ale často k nim nedochází a žena tak o změnách na čípku vůbec neví. K jejich odhalení dojde až v rámci preventivní prohlídky. Během ní čípek kontrolujeme za pomoci kolposkopu (mikroskopu) a dále nabíráme takzvanou cytologii (stěr), kterou posíláme do laboratoře, kde se vyhodnocuje. Zvýšený výskyt změn na děložním čípku bývá u mladých žen, jež častěji střídají partnery a tím se vystavují většímu riziku nákazy virem HPV (nejen), který pak může způsobovat až rakovinu děložního čípku. Ta ale může postihnout všechny ženy, proto je preventivní prohlídka důležitá v každém věku,“ dodává k této problematice doktorka Nováková.

Na co se připravit?

Preventivní prohlídka zahrnuje anamnézu, pak následuje vlastní gynekologické vyšetření. Tedy kontrola zevního genitálu, vyšetření v zrcadlech, kde sledujeme případné změny v pochvě a na děložním čípku, a poté palpační vyšetření - vyšetření dělohy, vejcovodů a vaječníků pohmatem. Někdy může gynekolog v rámci preventivní prohlídky provést také ultrazvukové vyšetření. Osobně ho provádím pokaždé, protože chci využít všechny v ambulanci dostupné metody, které mohou diagnostiku zpřesnit,“ uvádí lékařka.

Výtoky nás provázejí životem

Je třeba si uvědomit, že pochva není sterilní prostředí, je osídlena řadou mikroorganismů,“ zdůrazňuje MUDr. Nováková. „Přirozenou rovnováhu však narušují mnohé faktory, kupříkladu užívání antibiotik, koupání (na veřejném koupališti), aktuální pokles imunity nebo nákaza některým pohlavně přenosným onemocněním. Pokud dojde k přemnožení nežádoucích bakterií či kvasinek, objeví se výtok (různé intenzity a charakteru). V případě, že se potvrdí sexuálně přenosná choroba, je samozřejmě třeba léčit oba partnery (respektive všechny) najednou!“ dodává.

Prevence urologických zánětů

Poměrně časté jsou u žen též infekty močového ústrojí. Snadnému šíření infekcí v této oblasti napomáhá anatomie ženské hráze - ústí močové trubice je uloženo těsně nad poševním vchodem a umožňuje tak snadný přestup bakterií mezi těmito orgány. Proto infekce močového měchýře může být provázena výtokem a naopak. Jak můžeme snížit riziko infekcí močového měchýře? Dodržujte pitný režim (cca 2 litry nejlépe neperlivé vody denně) a udržujte bedra v teple (zejména v chladném počasí), kupříkladu za pomoci bederních pásů. Prospěšné mohou být též kupříkladu brusinky, které udržují močové ústrojí „v čistotě“ - tím, že znesnadňují uchycení bakterií na stěnách sliznic močového měchýře.

Vezměte ňadra do svých rukou

Rakovina patří mezi onemocnění, kterých se skrytě obáváme. Zde je prevence nebo lépe řečeno preventivní vyšetření velmi důležité… To nejjednodušší, co pro sebe můžeme udělat, je naučit se samovyšetřování prsů.

Nezabere mnoho času, naučí vás vnímavosti vůči vlastnímu tělu a navíc můžete objevit „něco nekalého“ v počáteční fázi, kdy se dá ještě mnohé zachránit (včetně života), protože ze zhoubného nádoru, pokud je odhalen včas, je možné se zcela uzdravit nebo stabilizovat do mnohaleté remise. A to už za chvíli soustředění určitě stojí…

Jak na samovyšetření?

  • Zajistěte si klidné místo, kde nebudete rušena… Postavte se naproti zrcadlu s rukama svěšenýma podél těla a prsy si prohlédněte.
  • Pak pomalu zvedejte ruce nad hlavu spolu s lehkým otáčením těla v pase pro pohled na danou oblast ze všech stran (hledejte změny na kůži, zatahování či naopak vyboulení, zčervenání…).
  • Další část pak probíhá vleže na zádech v oblasti mezi klíční kostí, podpažní jamkou, linií podprsenky a spojnicí hrudní kosti a žeber.
  • Provádějte jemné krouživé pohyby třemi prsty naplocho (pravý prs zkoumá levá ruka a naopak), na každém místě proveďte tři kroužky (postupně zvyšujte tlak při jednotlivých kroužcích tak, abyste si prohlédla všechny vrstvy).
  • Vždy začínejte od vrcholu podpažní jamky a pomalu postupujte dolů až k rýze podprsenky a nazpět.

Nevynechávejte žádnou část prsu.

  • Dbejte na pravidelnost, každý měsíc po menstruaci. „Je však třeba upozornit, že většina bulek, které u sebe žena pomocí samovyšetřování odhalí, bývají neškodné nálezy (terén je matoucí zejména před menstruací), proto není namístě ihned propadnout panice, nemusí jít o nic vážného,“ podotýká MUDr. Nováková. Vyšetření prsů je nejlepší provádět v období hormonálního klidu, tedy v prvních deseti dnech po začátku menstruačního cyklu.

Jdu na mamograf…

Pokud má lékař-gynekolog určité podezření nebo též v důsledku výskytu rakoviny v dané rodině (matka -dcera…), odešle pacientku na mamografické vyšetření (tzv. mamograf Z speciální přístroj pro vyšetření prsů, který využívá měkkého rentgenového záření v minimálních dávkách) nebo ultrazvuk před dovršením 45 let (od této doby se pak jednou za dva roky provádí screeningové vyšetření hrazené zdravotní pojišťovnou; některé zdravotní pojišťovny hradí vyšetření již od 40 let). Faktem je, že ultrazvuk si lépe poradí se zobrazením prsu u mladších žen z důvodu hutné vazivové tkáně. S postupujícím věkem dochází k výměně vaziva za tuk, což je u někoho rychlý proces, u někoho citelně pomalejší. A právě tato změna prostředí již vyžaduje právě mamograf, který lépe „proniká“ tkáněmi a odhaluje v nich změny u žen středního a vyššího věku. Mnohdy se tyto dvě metody vyšetření doplňují a podají tak celkový obrázek o zdravotním stavu v této oblasti.

Urogynekologie

Únik moči (inkontinence), sestup pánevních orgánů a hyperaktivní močový měchýř. Strašák především žen od 40. roku výše nebo po komplikovaných porodech, kdy byl poškozen závěsný aparát pohlavních orgánů.

„Postihují poměrně velkou část ženské populace a nutno přiznat, že prokazatelně účinná prevence v pravém slova smyslu zde de facto neexistuje, spíše se jedná o napravování následků v okamžiku, kdy již obtíže nastanou (ať již v důsledku porodu, úrazu nebo s rostoucím věkem pacientky). Je také předpoklad, že pokud se v dané rodině tyto problémy opakují, máte k nim pravděpodobně též predispozice (což souvisí i s kvalitou tkání jako takových). V každém případě je tedy třeba dbát na zdravý životní styl, pravidelný pohyb, udržování přiměřené váhy, nekouření a tak dále, nicméně to, zda se problémy s prolapsem či inkontinencí neobjeví například v důsledku porodu, přestože poctivě všechna tato doporučení dodržujete, vám nikdo nezaručí. Může dojít k poškození podpůrných a závěsných tkání (vaziva), jež drží dělohu a močový měchýř, “ poznamenává k problematice urogynekologických problémů MUDr. Nováková.

Jak by tedy měla žena o sebe pečovat, aby co nejúčinněji předešla gynekologickým a přidruženým problémům?

Nejdůležitější je pravidelně chodit na gynekologické prohlídky, které mají za úkol zachytit včas případná onemocnění včetně těch onkologických, kdy se hraje opravdu o čas. Dále při sebemenším podezření, že něco není v pořádku, navštivte svého gynekologa, přestože máte pocit, že jste u něj byla,nedávno‘. Znovu připomínám zdravý životní styl, tedy vyváženost pohybu, práce a odpočinku, a v neposlední řadě se naučte popasovat s náporem stresových impulzů,“ uzavírá Zuzana Nováková.

Preventivní prohlídky dokážou zachytit onemocnění nejen gynekologických orgánů, ale i prsů v časném stadiu ( jde zejména o onkologické nálezy), což je neocenitelný fakt jak pro lékaře, tak především pro ženu samotnou.

Příčinou zánětu vejcovodů bývá zpravidla infekce, která se do nich může dostat buď z okolí (z jiné části těla), nebo vzestupně z děložního čípku. Zánět vaječníků se projevuje především bolestí v podbřišku. S léčbou je třeba začít včas, aby zánět nezpůsobil pozdější komplikace. Vyhrají zase kvasinky?

Dalším nepříjemným problémem bývají mykózy, tedy kvasinkové infekce genitálu (v důsledku přemnožení kvasinky Candida albicans), které se projevují nepříjemnými svědivými pocity v pochvě a hrudkovitým výtokem. V prevenci je důležité se vyhýbat sladkostem (včetně sladkých nápojů…) a dbát na zdravý životní styl včetně aktivního (přiměřeného) pohybu. Vraťte se k bavlněnému spodnímu prádlu, noste volnější oděv a myslete na to, že klasická mýdla či sprchové gely nejsou mnohdy pro intimní partie tou pravou volbou - vhodnější bývají speciální přípravky určené k intimní hygieně.

Chronické poševní infekce a infekce močových cest vznikají často na podkladě oslabené imunity (obranyschopnosti organismu) a v ideálním případě by se měly řešit ve spolupráci s imunologem, který podrobnými krevními testy může odhalit pravou příčinu tohoto stavu.

Zpozornět by žena měla, pokud se kůže na prsu v určitém místě jakoby „zatahuje“ (vtažení kůže) - bývá to zpravidla nad místem nálezu bulky. Stejně tak pokud zjistíte, že krvácíte, nebo pozorujete jinou sekreci z bradavky/ bradavek. Vyšetření u odborníka je v těchto případech víc než aktuální! Inkontinence je každý nechtěný únik moči. Ať již po námaze, smíchu, fyzické aktivitě (sportu) nebo pouze v důsledku zakašlání či kýchnutí (Z stresová inkontinence).

Na vzniku tohoto typu inkontinence se mohou podílet pokles pánevního dna, porody, vrozená dispozice, nedostatek ženských hormonů v menopauze, infekce močových cest, nevhodný životní styl, obezita apod. Dále existuje tzv. urgentní inkontinence, kterou známe spíše pod názvem hyperaktivní močový měchýř, což se projevuje častým nutkáním na močení. Někdy se tyto dva odlišné zdravotní problémy mohou prolínat, v každém případě negativně zasahují do života ženy.

Článek vyšel v časopise Moje Zdraví

Doporučujeme

Články odjinud