Jaký čaj pít a kdy?

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

Čaj je nejrozšířenějším nápojem na světě. Do Evropy se dostal začátkem 17. století a od té doby se těší stále větší oblibě. Je součástí našich každodenních rituálů a má nesporný vliv na naše zdraví. Přinášíme několik rad o pití čaje.



PO RÁNU


Ráno je vhodné pít čaj, který vás vzpruží do nového dne, což platí především pro černý čaj. Aby měl požadované účinky, je nutné čaj správně připravit – louhovat jej maximálně 3 minuty. Pokud jej budete louhovat déle, bude mít výsledný nápoj naopak spíše uklidňující účinek. Je však nutné si uvědomit, že černý čaj má také diuretické účinky a je proto vhodný jen jako doplněk pitného režimu, případně náhrada kávy.

Černý čaj obsahuje kofein, který se také označuje jako thein. Ten podporuje srdeční činnost a rozšiřuje mozkové cévy, což snižuje bolesti hlavy a únavu.
Třísloviny, obsažené v čaji, zase posilují činnosti kapilár a blahodárně působí na trávicí trakt. Éterické oleje jsou voňavé a aromatické látky, které navozují euforii a zlepšení nálady.


DOPOLEDNE


Po příchodu do práce nejspíš mnoho z nás sáhne po kávě. Ta však z mnoha hledisek není příliš vhodným nápojem na ráno, protože způsobuje odvodnění organismu a zatěžuje srdce a oběhový aparát.
Oproti kávě má čaj mnoho výhod. Jednou z nich je i to, že povzbuzující efekt má pomalejší a pozvolnější nástup a oproti kávě vydrží déle. Tím daleko méně zatěžuje srdce a oběhový aparát. Vhodnými jsou zejména čaje bílé a zelené.
Zelené a bílé čaje neprochází oxidací a mají proto vysoký obsah polyfenolů. Ty patří mezi antioxidanty, jejichž zdravotní účinky jsou v poslední době velmi vyzdvihovány. Jedná se o látky, které zvyšují imunitu, vážou volné radikály, a tím působí proti stárnutí a rakovině. Vitaminy C a P zase posilují odolnost organismu proti infekčním chorobám.

PO OBĚDĚ


Je vhodné pít nápoje, které napomohou trávení a zároveň tělo udrží v pohotovosti. K tomu se dobře hodí čaje zelené a bílé.
Odpoledne je dlouhé období. Protože mnozí z nás jsou v práci až do pozdních večerních hodin, je důležité v tomto období přiměřeně pít. K tomu dobře poslouží čaje ovocné a bylinkové.
Třísloviny obsažené v zeleném čaji podporují tvorbu žaludečních šťáv a napomáhají tak trávení i zpracovávání potravy. Zelený čaj přispívá ke snížení tělesné váhy a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pravé čaje obsahují katechiny, což jsou látky, které podporují činnost ochranné střevní mikroflóry a zamezují rozvoji hnisavého procesu v trávicím traktu. Fluorové sloučeniny v čaji zase prospívají zubům – zpevňují zubní sklovinu. Další důležitou látkou v čaji jsou taniny, což jsou hořké látky s uklidňujícím účinkem.


VEČER


Po příchodu z práce mnoho z nás volí mezi odpočinkem a sportovním vyžitím. Nepatříte-li mezi ty, kteří volí druhou možnost anebo se prostě dnes na spinning nebo squash necítíte, doporučujeme sáhnout po čaji, který uklidní tělo a vnese pohodu do duše – třeba bylinkový čaj z heřmánku nebo šípku.
Velmi vhodným čajem pro večerní hodiny je i Rooibos, protože neobsahuje kofein. Díky vysokému obsahu minerálních a dalších prospěšných látek Rooibos pomáhá i při léčení nespavosti. Tlumí bolestí hlavy, snižuje nervové napětí a vysoký tlak.

Pokud se ale rozhodnete trochu si potrápit tělo, pak je lepší pít čaje, které vás povzbudí a pomohou pročistit tělo. K tomu se perfektně hodí třeba zelené nebo bílé čaje.

KDYKOLIV NA ZAHŘÁTÍ


Skořice je známá mj. svým hřejivým účinkem. Pokud se tedy v zimním období potřebujete rychle zahřát, sáhněte po čaji s obsahem skořice. Ta navíc celkově posiluje, prokrvuje, stimuluje a povzbuzuje.

zdroj: AMI Communications
foto: Samphotostock

Další články z rubriky

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Dnes | 8 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…