Když se velikonoční tabule prohýbá pod tíhou masitých a tučných pokrmů, zažívací ústrojí má napilno. Řada lidí si na Velikonoce nezřízeně dopřává a omlouvá to tím, že si podle tradice dělá „zásoby na další rok“.
Připravte své trávící buňky na velikonoční hody
Zásobte tělo dostatkem antioxidantů a látek, které ulehčují trávení a posilují sliznice trávicího traktu, nejlépe výtažky z Aloe vera. Tato rostlina má totiž mimořádnou schopnost provést dokonalý „jarní úklid“ v trávících buňkách. Obsahuje složky, které na sebe vážou jedovaté toxické látky nahromaděné ve střevech, játrech a žlučníku. Z povrchu buněk „odklidí“ nečistoty, čímž pozitivně ovlivní střevní flóru, zreguluje činnost žaludku a podpoří zdravé trávení. Extrakt z této čtyři tisíciletí uznávané rostliny optimalizuje produkci trávicích šťáv a upravuje žaludeční kyselost – na jedné straně snižuje překyselení, ale při nedostatečné kyselosti dokáže stimulovat její zvýšení. Zlepšuje činnost střevních klků a má rovněž schopnost snižovat hladinu krevního cukru.
Spolehlivá „úklidová četa“ v jedné sklence
Nemusíte složitě vyhledávat staré babičkovské recepty, abyste potřebné aktivní látky z Aloe vera získali. Na našem trhu už běžně najdete nápoje z této rostliny. Příkladem jsou Aloe Berry Nectar, Aloe Vera Gel, Forever Aloe 2 Go nebo Aloe vera forte, jehož základní složkou je silný extrakt z Aloe. Džus navíc obsahuje „omlazující“ výtažek z pupečníku asijského a maracuji. Ta je bohatá na polysacharidy a vitamíny a dodává džusu i zajímavou chuť.
Odborníci doporučují každý den nalačno sklenku a v průběhu dne vypít optimálně dva litry pramenité nebo minerální vody. „Nedostatek tekutin vede k nekontrolovanému přejídání, jelikož mozek nerozlišuje mezi hladem a žízní,“ vysvětluje privátní praktická lékařka MUDr. Gabriela Navrátilová a dodává: „Máte-li pocit hladu, je možné, že ve skutečnosti organismus potřebuje doplnit zásoby vody. Proto se doporučuje vypít velkou sklenici vody před každým jídlem.“
Užívejte si Velikonoce hlavně tradičními zvyky
Kachna se zelím, pečené jehněčí maso, velikonoční nádivka, vajíčka, beránek, mazanec - je těžké odolat všem svodům velikonoční tabule. Pokud si pořádnou porci jídla dopřejete jen na Velikonoční pondělí, nic hrozného se neděje. Horší je, když s nepřiměřenou konzumací jídla začnete už o týden dříve a nepřestanete celé svátky.
„Nadměrné množství jídla a alkoholu, či jejich špatná kombinace jsou nejčastěji příčinou zažívacích potíží, jako je nevolnost, pálení žáhy, střevní problémy, žlučníková kolika, ale i akutní zánět slinivky břišní a další závažnější potíže,“ říká MUDr. Navrátilová a doporučuje: „Pokud jste někam pozvaní, ochutnejte, co vás zaujme, ale nepřehánějte to – raději volte zeleninu, ovoce, dejte si sklenku bílého vína a vyhýbejte se nadměrné konzumaci příliš tučných a kořeněných jídel a sladkostí.“
KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!
ČTĚTE TAKÉ:
Topmodelka Tereza Maxová je opět těhotná!