Jarní únava skutečně existuje. Jak ji zvládnout?

Jarní únava skutečně existuje. Jak ji zvládnout?

Jaro už nám klepe na dveře a s ním přichází přechod biorytmů na aktivní provoz. Některé z nás tak provází pocity vyčerpání, únavy a mrzutosti. A právě o tom si povíme v dnešním článku.

Jak to s tou únavou vlastně je?

Jarní únavu zná snad každý z nás. Je to pocit fyzické a psychické únavy a vyčerpání, které se objevuje v období koncem zimy a začátku jara. Existuje vícero faktorů, které se podílejí na vzniku jarní únavy, nejčastější je to zanesený organismus, nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu, snížené množství slunečního záření, nižší hladina vitamínů a minerálních látek.

Očista organismu je základ

Nejlepším prostředkem proti únavě a vlastně veškerým zdravotním potížím je pravidelná detoxikace organismu, kterou bychom si měli alespoň 2x do roka, nejlépe však 4x dopřávat.

Kvalitní strava je pro organismus velmi důležitá

Konzumace kvalitních potravin patří mezi nejdůležitější kritéria zdravého životního stylu. Každý den bychom měli zahájit vydatnou snídaní. Během dne je vhodnější sníst více menších a lehčích jídel než 2 či 3 velké porce najednou. Dále bychom se měli vyhýbat potravinám s vysokým obsahem bílého rafinovaného cukru, bílé mouky, kravskému mléku, tučným masům a uzeninám. Co bychom měli konzumovat ve větší míře? Určitě zeleninu, ovoce, celozrnné pečivo, luštěniny, mořské řasy, orientální houby.

Bílý cukr nahradit medem, agávem sirupem, ovocným a hroznovým cukrem či ječným sladem. Kravské mléko zase mléky rostlinnými, jako například rýžovým, sójovým (nekonzumovat více než 2x týdně, sója je velkým alergenem) či ovesným.

Klepněte pro větší obrázek

Dostatečný pitný režim

Pitný režim je základním problémem většiny populace. Příčinou únavy a následně bolestí hlavy bývá často dehydratace. Člověk nesmí čekat, až bude mít žízeň, protože naše instinkty v tomto směru nefungují zcela přesně. Denní dávka tekutin by měla obsahovat nejméně 8 velkých sklenic čisté neperlivé vody. Na minimum bychom měli omezit přeslazené a kofeinové nápoje. Alkohol rovněž není vůbec vhodný, způsobuje utlumení centrální nervové soustavy a snižuje hladinu cukru v krvi. Kvalitní pitný režim by měl zahrnovat hlavně čistou neperlivou vodu, kvalitní ovocné a zeleninové šťávy, rostlinná mléka (rýžové, sójové, ovesné) a bylinkové čaje.

Vitaminové životabudiče

Únavu nám může odstranit přísun vitaminu C, A, E, železa, hořčíku a vápníku. Tyto vitaminy a další stopové prvky obsahuje například rakytník řešetlákový, který je běžně k dostání ve formě čaje, šťávy či sirupu. Železo obsahuje například kopřiva, melasa a dýňový olej. Vápník s hořčíkem zase melasa, mandlový a sezamový olej.

Ananasová kúra – příliv nové energie

Ananas je bohatý na přírodní enzymy a ovocný cukr, který organismu pomůže překonat pocity únavy a vyčerpání. Po dobu 7 dní konzumujeme čerstvý oloupaný ananas nebo popíjíme jeho vylisovanou šťávu.

Zelenina na náš stůl

Zelenina je výborným prostředkem k „nakopnutí organismu“. Můžeme si ji dopřávat ve všech podobách – syrovou, dušenou, pečenou i ve formě čerstvě vylisované šťávy.

Zeleninová vzpruha

Potřebujeme: 1 dl čerstvé řepové šťávy, 1 dl mrkvové šťávy, 1 lžíci citrónové šťávy Postup: Ingredience smícháme, hotový šejk popíjíme 3x denně po dobu 6 týdnů.

Bylinkové životabudiče

Příroda nám nabízí široké spektrum bylinek, které pomáhají odstranit vyčerpání a doplnit nový příliv energie.

Eleuterokok ostnatý

Tato rostlina stimuluje nervový systém a pomáhá bojovat proti stresu. Nejlepší způsob užívání je ve formě tinktury. Doporučené dávkování je 3x denně 15 kapek po dobu 6 týdnů.

Ginkgo biloba

Jínan dvoulaločný podporuje proudění krve do mozku, a tak přispívá k lepší pozornosti a snižuje únavu. Užíváme ho nejlépe ve formě lihového výtažku. Doporučené dávkování je 3x denně 15 kapek po dobu 6 týdnů.

Únavu odstraňuje i cvičení

Nezapomínejme na pravidelný pohyb, ten povzbudí krevní oběh a následně tělo zbaví nejen škodlivin, ale i stresu, úzkosti a zlé nálady, což je způsobeno vylučováním hormonu serotoninu. Nejlepším rituálem je ale každodenní 15minutová rozcvička, pro tyto účely se hodí například sestava Pěti Tibeťanů nebo Pozdrav slunci.

Sauna nás také zbaví škodlivin

Organismus se může zbavit škodlivin i v sauně. Je vhodné tam zůstat tak dlouho, pokud vám je to příjemné. Neplatí tu pravidlo, čím déle, tím lépe. Proto na to třeba dávat pozor. Taky se saunování nedoporučuje lidem trpícím srdečně-cévními onemocněními, chorobami ledvin, epilepsií, zápalem žil, s rozvinutou chřipkou či nachlazením.

Hurá do přírody!

Nic nás nemůže „probudit ze zimního spánku“ víc než procházky nádhernou jarní přírodou.

Doporučujeme

Články odjinud