Je čokoláda zdravá?

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

Na léčení chřipky doporučují výrobci čokolády právě její konzumaci. Je vůbec možné, aby byla čokoláda zdravá? Podle výrobců je prospěšné dokonce jen vdechování její vůně?????

Je čokoláda zdravá?


Na léčení chřipky doporučují výrobci čokolády právě její konzumaci. Je vůbec
možné, aby byla čokoláda zdravá?  Podle výrobců je prospěšné dokonce jen
vdechování její vůně?????


Obsahuje
totiž polyfenoly, které zvyšují počet T-buněk a ty podporují funkci imunitního
systému. Při vdechování vůně čokolády prý stoupne v těle hladina imuglobulinu,
který také zlepšuje odolnost organismu.


Z lékařského hlediska nemůže mít pouhé vdechování vůně žádné zvláštní
účinky. Připouštějí však, že polyfenoly obsažené nejen v kakau, ale i v zelenině,
ovoci, zeleném čaji, červeném vínu nebo pivu, by mohly mít pozitivní účinky. Zatím
o polyfenolech moc nevíme, výzkum této látky je na začátku. Při chřipce stále lékaři
doporučují vitaminy, acylpirin a postel.


Průzkumy kardiologické společnosti prokázaly, že polyfenoly snižují riziko srdečních
onemocnění. Tuk a cukry v čokoládě však při větších dávkách způsobují nadváhu,
která riziko kardio-onemocnění zvyšuje. Kakaový tuk je sice méně nebezpečný než
například máslo, ale daleko horší než margarín nebo rostlinný olej.


Naše rada: Dejte si pár čtverečků dobré čokolády, určitě moc nepřiberete a
kromě polyfenolů dostanete z lahodné chuti i lepší náladu a bude vám dobře.


autor: Michal

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Včera | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…