Je elektronická cigareta neškodná?

Je elektronická cigareta neškodná?

Elektronická cigareta se v posledních letech rozmohla coby "zdravější" alternativa kouření. Kuřáci se domnívají, že mohou tímto způsobem přijímat nikotin bez stovek dalších jedovatých a nádorotvorných látek, které se v klasické cigaretě tvoří spalováním. Je ale e-cigareta skutečně zdraví neškodná?

www.odvykani-koureni.cz

Zůstanete závislí na předmětu

Odborníci v problematice odvykání kouření se k elektronickým cigaretám nestaví nijak příznivě. Jedním z důvodů je, že se kuřáci nezbaví své závislosti na cigaretě jako na předmětu. Je tomu tak právě proto, že e-cigarety se těm skutečným záměrně velmi podobají. Ty dražší dokonce „vábí“ pomocí umělého kouře nebo červeného světélka na konci. Další a možná podstatnější je skutečnost, že nikdo s jistotou neví, co všechno jejich náplň obsahuje.

E-cigareta jako placebo?

Jednou z neznámých je skutečný obsah nikotinu a schopnost jeho vstřebání se do těla. Některé provedené studie zabývající se touto otázkou přišly se zajímavými výsledky. Porovnáním hladiny nikotinu v krvi uživatelů klasických a elektronických cigaret po pěti minutách po skončení kouření se ukázalo, že klasičtí kuřáci mají daleko vyšší hladinu nikotinu v krvi (kolem 17 ng/ml) než ti, co použili elektronickou cigaretu (kolem 3 ng/ml). Je tedy na místě ptát se, zda e-cigareta nepůsobí spíše jako placebo než jako opravdová terapie nikotinem.

Elektronická cigareta není léčivý přípravek

Další otazníky visí nad obsahem dalších látek v náplních e-cigaret. Je totiž jisté, že nikotin není jejich jedinou složkou. Z těchto důvodů nebyla elektronická cigareta nikdy označena za léčivý přípravek. Pokud chtějí lidé závislí na tabáku užívat nějaký druh nikotinové substituční terapie, měli by dát přednost nikotinovým žvýkačkám, náplastem nebo inhalátorům. Ty totiž garantují skutečný obsah účinné látky, a lidé si tak mohou přesně určit svou denní potřebnou dávku.

www.odvykani-koureni.cz

Video převzato z www.ulekare.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Iveta Bartošová: Konečně jsem zase měla orgasmus


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud