Jeden zákrok laserem a je po tetování

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Za mladickou nerozvážnost, jež vyústila v potetovanou pokožku, se v dospělosti stydí spousta lidí. A neváhá proto podstoupit náročnou a mnohdy i bolestivou laserovou kúru, jež má uvést pokožku do původního neposkvrněného stavu.

Zákrok se přitom musí opakovat až desetkrát, a přitom, jak uvádí časopis New Scientist, k úplnému odstranění obrazců dochází jen v necelé polovině případů. Toto trápení by se však brzy mohlo stát minulostí. Filadelfská firma Freedom-2 plánuje, že už v příštím roce uvede na trh tetovací inkousty a tuše, na jejichž likvidaci postačí jediné ošetření laserovými paprsky a navíc i jejich nové složení zaručí, že aplikace do kůže s sebou neponese zdravotní riziko.

Prostředky, které se dosud používaly, obsahovaly saze, soli kovů a jiné látky, jež jsou běžnou součástí autolaků a tiskařských barev. V nových se mají vyskytovat barviva, jež se smějí přidávat do kosmetických výrobků, potravin a medikamentů a jež se dosud neuplatňovala při tetování, protože je organismus rychle absorboval. Řešení tohoto problému se ujala massachusettská všeobecná nemocnice v Bostonu, která vyvíjí metodu, jež by měla zajistit potřebnou trvanlivost nových substancí.

Podle ní bude barva vkládána do kuliček o průměru od jednoho do tří tisícin milimetru, které se vpraví do podkožních buněk a vytvoří požadované obrazce.

Přitom se aplikované pigmenty budou moci dát odstranit při jediném zákroku laserem, jehož paprsek naruší polymerové kuličky a uvolní z nich tak barvu, jež se bez jakýchkoli následků vstřebá do organismu. A po tetování nezbude ani stopa. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…