Jedlé kaštany – zaženou chmury, vyživí tělo a ještě nás zkrášlí…

| Autor: Simona Procházková | Rubrika: Zdraví

Dnes si povíme o plodech, které se mohou pyšnit skvělou chutí, pikantní vůní a velkou léčivou silou. Pořád nevíte o čem je řeč? No přece o jedlých kaštanech!

Jedlé kaštany – zaženou chmury, vyživí tělo a ještě nás zkrášlí…

Kaštanovníky jsou nádherné a mohutné stromy, které dorůstají až do třiceti metrů a dožívají se tisíce let. Jejich listy jsou kožovité a mají kopinatý tvar s pilovitým okrajem. V červnu se na dlouhých vzpřímených jehnědách tvoří květy, které vypadají velmi exoticky. Plody dozrávají v rozmezí konce září až října.

Co kaštany obsahují?

Tyto plody mají vysokou výživovou hodnotu. Obsahují vitamin B1, B2, B6, E, C, karoten, biotin, dále pak draslík, sodík, hořčík, vápník, železo, měď, fosfor, chlor a kyselinu pantotenovou.

Léčivé účinky jedlých kaštanů:

Tyto plody neobsahují sodík, takže jsou vhodnou součástí jídelníčku pacientů s ledvinovými a srdečními potížemi. Mají rovněž protiprůjmové účinky, posilují činnost jater, srdíčka, mozku, ledvin, zmírňují revmatismus a dnu.

Kaštany jsou vhodné i pro osoby trpící celiakií

Tyto plody neobsahují žádný lepek, mohou je tedy s klidem konzumovat i osoby trpící celiakií.

Jedlé kaštany jsou úžasnou svačinkou i pro diabetiky. Jelikož tyto plody neobsahují žádnou fruktózu ani glukózu, můžeme je tedy doporučit i diabetikům.

Kaštany nám přidají na kráse…

Pravidelná konzumace těchto výživných plodů má velmi pozitivní vliv na naše vlasy, nehty a pokožku.

Zkrášlující šejk

Potřebujeme: 3 vyloupané upečené kaštany, 1 banán, špetku skořice, 2 dl tekutého rostlinného mléka (vločkové, rýžové, jáhlové)
Postup: Ingredience smícháme dohromady a důkladně je rozmixujeme. Tento šejk popíjíme denně, po dobu 14 dní.

Jedlé kaštany zahání chmury

Na podzim i v zimě, kdy svítí málo slunce, mohou tyto plody ulevit od podrážděnosti, nervozity, úzkosti a pocitů prázdnoty.

Nápoj pro veselou mysl

Potřebujeme: 2 vyloupané upečené kaštany, 2 dl mléka (můžeme použít i rostlinné), špetku skořice, 1 lžíci kvalitního medu
Postup: Všechny uvedené přísady rozmixujeme, hotový nápoj popíjíme po douškách po dobu 3 týdnů.

Jedlé kaštany v kuchyni

Tyto plody můžeme používat na přípravu nugátů, nádivek, dezertů. Pro kuchyňskou úpravu je musíme nejdříve naříznout a potom asi 10 minut vařit ve vodě, následně oloupat.

Pečené kaštany

Kaštany pečeme v troubě na pánvi nebo ve starším kastrolu s tlustým dnem, před tím je nesmíme zapomenout na povrchu naříznout (udělat ostrým nožem jakýsi křížek do hloubky cca. 4mm, délka řezů je 1-2cm, dle velikosti plodu). Při pečení na pánvi a v kastrolu nádobu přiklopíme poklicí a občas jí zatřepeme. Až skořápky začnou pukat, praskat a barvit se do tmavě hněda, dobrota je hotová. Skořápka by neměla být zuhelnatělá a spálená, ale jsou i tací jedinci, kteří takovém kousky považují za lahůdku. Pečení trvá kolem 7 - 15 min.
Jednoduché kaštanové pyré Potřebujeme: 0,5 kg kaštanů, 0,25 l mléka (můžeme použít i rostlinné), 125 g hroznového cukru, semínka z 1 vanilkového lusku, špetka skořice, 1 lžíce rumu (nemusí být)

Postup: Naříznuté plody přelijeme vroucí vodou, vaříme 8-10 min. Ještě horké je oloupeme, povaříme v mléce s cukrem a s vanilkou. Vaříme tak dlouho, dokud nejdou kaštany lehce rozmačkat (podobně jako brambory na kaši). Poté směs rozmixujeme a promícháme s rumem. Pyré je ideální náplní do moučníků nebo do pohárů jako krémový desert či puding (podle potřeby přidáme trochu mléka). Při přípravě rozhodně oceníte nádobu s nepřilnavým dnem.

Další články z rubriky

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Včera | 1 | Na klasický smažený sýr dostane čas od času chuť každý z nás. Ne vždy se ale povede, aby sýr ze…

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

22. 5. | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

22. 5. | Chystáte oslavu nebo posezení s přáteli a lámete si hlavu nad občerstvením? Vyzkoušejte jednohubky…

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

19. 5. | Lehké jarní polévky, které vám rychle půjdou od ruky. Vyzkoušejte třeba sezonní chřestovou nebo…