Jedním zakašláním vyšleme do vzduchu 20 000 virů!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Odvěký zvyk, že při zakašlání nebo kýchnutí si máme dát ruku před ústa, má dobrý důvod. Zabrání se tím šíření desítek tisíc virů, které mohou nakazit velkou spoustu lidí.

Jedním zakašláním se do vzduchu dostane 20 000 virů v kapénkách, které měří v průměru 1 až 5 mikrometrů, což je dostatečná velikost pro to, aby se v nich skrylo obrovské množství nakažlivých mikroorganismů. Jeden mikrometr čili mikron je tisícina milimetru.

Podle konzultanta singapurské Národní univerzity Juliana Tanga, který se zabývá výzkumem chřipkových onemocnění, se těchto kapének jednorázově vyloučí více než 3000.

"Toto číslo se vztahuje jen na drobné kapénky, které vydrží ve vzduchu poměrně dlouhou dobu a mohou tak nakazit mnoho lidí. Ty větší brzy spadnou k zemi a nejsou proto pro přenos chřipky signifikantní," vysvětluje Tang a dodává: "Je obtížné určit, jaké množství virů má nakažlivý potenciál. Záleží to na mnoha faktorech a nebezpečí nákazy je velmi individuální."

Podle lékařů je riziko infekce největší ve vzdálenosti do jednoho metru od ohniska, ale k nakažení může dojít i přímým dotykem s infikovaným předmětem.
"Proti přenosu pomáhá nošení roušek, ale především je důležité dodržování osobní hygieny. V současné době, kdy se světem šíří nový chřipkový virus H1N1, bychom měli dbát na to, abychom si při kašlání nebo kýchání zakryli ústa. Pomoci může i časté a důkladné mytí rukou," nabádá Tang.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Nemoc je potvora, když přijde velmi nerada odchází :-(((( mulinuška 21. 5. 2009 | 14:36

Další články z rubriky

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Včera | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

Včera | Chystáte oslavu nebo posezení s přáteli a lámete si hlavu nad občerstvením? Vyzkoušejte jednohubky…

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

19. 5. | Lehké jarní polévky, které vám rychle půjdou od ruky. Vyzkoušejte třeba sezonní chřestovou nebo…

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

18. 5. | Trápí vás často křeče v břiše, nadýmání a pocit opuchlosti? Příčin může být hned několik. Některé…