Jedním zakašláním vyšleme do vzduchu 20 000 virů!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Odvěký zvyk, že při zakašlání nebo kýchnutí si máme dát ruku před ústa, má dobrý důvod. Zabrání se tím šíření desítek tisíc virů, které mohou nakazit velkou spoustu lidí.

Jedním zakašláním se do vzduchu dostane 20 000 virů v kapénkách, které měří v průměru 1 až 5 mikrometrů, což je dostatečná velikost pro to, aby se v nich skrylo obrovské množství nakažlivých mikroorganismů. Jeden mikrometr čili mikron je tisícina milimetru.

Podle konzultanta singapurské Národní univerzity Juliana Tanga, který se zabývá výzkumem chřipkových onemocnění, se těchto kapének jednorázově vyloučí více než 3000.

"Toto číslo se vztahuje jen na drobné kapénky, které vydrží ve vzduchu poměrně dlouhou dobu a mohou tak nakazit mnoho lidí. Ty větší brzy spadnou k zemi a nejsou proto pro přenos chřipky signifikantní," vysvětluje Tang a dodává: "Je obtížné určit, jaké množství virů má nakažlivý potenciál. Záleží to na mnoha faktorech a nebezpečí nákazy je velmi individuální."

Podle lékařů je riziko infekce největší ve vzdálenosti do jednoho metru od ohniska, ale k nakažení může dojít i přímým dotykem s infikovaným předmětem.
"Proti přenosu pomáhá nošení roušek, ale především je důležité dodržování osobní hygieny. V současné době, kdy se světem šíří nový chřipkový virus H1N1, bychom měli dbát na to, abychom si při kašlání nebo kýchání zakryli ústa. Pomoci může i časté a důkladné mytí rukou," nabádá Tang.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Nemoc je potvora, když přijde velmi nerada odchází :-(((( mulinuška 21. 5. 2009 | 14:36

Další články z rubriky

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Dnes | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

Dnes | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…