Jedním zakašláním vyšleme do vzduchu 20 000 virů!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Odvěký zvyk, že při zakašlání nebo kýchnutí si máme dát ruku před ústa, má dobrý důvod. Zabrání se tím šíření desítek tisíc virů, které mohou nakazit velkou spoustu lidí.

Jedním zakašláním se do vzduchu dostane 20 000 virů v kapénkách, které měří v průměru 1 až 5 mikrometrů, což je dostatečná velikost pro to, aby se v nich skrylo obrovské množství nakažlivých mikroorganismů. Jeden mikrometr čili mikron je tisícina milimetru.

Podle konzultanta singapurské Národní univerzity Juliana Tanga, který se zabývá výzkumem chřipkových onemocnění, se těchto kapének jednorázově vyloučí více než 3000.

"Toto číslo se vztahuje jen na drobné kapénky, které vydrží ve vzduchu poměrně dlouhou dobu a mohou tak nakazit mnoho lidí. Ty větší brzy spadnou k zemi a nejsou proto pro přenos chřipky signifikantní," vysvětluje Tang a dodává: "Je obtížné určit, jaké množství virů má nakažlivý potenciál. Záleží to na mnoha faktorech a nebezpečí nákazy je velmi individuální."

Podle lékařů je riziko infekce největší ve vzdálenosti do jednoho metru od ohniska, ale k nakažení může dojít i přímým dotykem s infikovaným předmětem.
"Proti přenosu pomáhá nošení roušek, ale především je důležité dodržování osobní hygieny. V současné době, kdy se světem šíří nový chřipkový virus H1N1, bychom měli dbát na to, abychom si při kašlání nebo kýchání zakryli ústa. Pomoci může i časté a důkladné mytí rukou," nabádá Tang.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Nemoc je potvora, když přijde velmi nerada odchází :-(((( mulinuška 21. 5. 2009 | 14:36

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Včera | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…