Jedním zakašláním vyšleme do vzduchu 20 000 virů!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Odvěký zvyk, že při zakašlání nebo kýchnutí si máme dát ruku před ústa, má dobrý důvod. Zabrání se tím šíření desítek tisíc virů, které mohou nakazit velkou spoustu lidí.

Jedním zakašláním se do vzduchu dostane 20 000 virů v kapénkách, které měří v průměru 1 až 5 mikrometrů, což je dostatečná velikost pro to, aby se v nich skrylo obrovské množství nakažlivých mikroorganismů. Jeden mikrometr čili mikron je tisícina milimetru.

Podle konzultanta singapurské Národní univerzity Juliana Tanga, který se zabývá výzkumem chřipkových onemocnění, se těchto kapének jednorázově vyloučí více než 3000.

"Toto číslo se vztahuje jen na drobné kapénky, které vydrží ve vzduchu poměrně dlouhou dobu a mohou tak nakazit mnoho lidí. Ty větší brzy spadnou k zemi a nejsou proto pro přenos chřipky signifikantní," vysvětluje Tang a dodává: "Je obtížné určit, jaké množství virů má nakažlivý potenciál. Záleží to na mnoha faktorech a nebezpečí nákazy je velmi individuální."

Podle lékařů je riziko infekce největší ve vzdálenosti do jednoho metru od ohniska, ale k nakažení může dojít i přímým dotykem s infikovaným předmětem.
"Proti přenosu pomáhá nošení roušek, ale především je důležité dodržování osobní hygieny. V současné době, kdy se světem šíří nový chřipkový virus H1N1, bychom měli dbát na to, abychom si při kašlání nebo kýchání zakryli ústa. Pomoci může i časté a důkladné mytí rukou," nabádá Tang.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Nemoc je potvora, když přijde velmi nerada odchází :-(((( mulinuška 21. 5. 2009 | 14:36

Další články z rubriky

8 věcí, za které může menstruace: Ovlivňuje sex i naši krásu

8 věcí, za které může menstruace: Ovlivňuje sex i naši krásu

Dnes | Co by člověk, tedy žena neudělala pro zachování lidského rodu. Ale kdo má ty bolesti spojené s…

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Včera | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…