Jedno rajče denně ochrání srdce

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Stačí sníst jedno rajče denně, případně porci pizzy či kečupu obsahující právě toto množství rajského jablíčka, a vaše srdce by mělo být dokonale chráněno před nebezpečnými srdečními chorobami. Tvrdí to alespoň odborníci z Harvardské univerzity.

"Myslím, že takový vědecký výsledek je srozumitelný a lákavý i pro laika," míní docent Howard Sesso z Bostonu.

Výzkum jídelníčku čtyřiceti tisíc žen byl součástí jedenáctiletého projektu, v němž odborníci dokázali rozlišit, že jedinci pojídající denně jedno a více rajčat byli mnohem méně náchylní ke vzniku rakoviny a nemocí oběhového systému.

Studie, provedená tentokrát pouze mezi ženami, mimo jiné sledovala také jejich stáří, rodinné zázemí, náchylnost ke kouření a některé vrozené choroby. Přitom ty z pacientek a dobrovolnic, které si týdně dopřály sedm porcí rajčete v podobě čerstvých plodů, kečupu, džusu, omáčky nebo pizzy, byly až o třicet procent méně náchylné ke vzniku kardiovaskulárních chorob, tedy chorob oběhového systému.

"Skutečně se podařilo prokázat, že pravidelná konzumace produktů z rajčat vede ke snížení rizika vzniku srdečních a cévních onemocnění a svými účinky oblažuje také srdce a cévy. Zajímavé je, že nejlepší pro ochranu srdce jsou spíše potraviny obsahující produkty rajských jablíček. Pro srdce jsou prospěšnější než čerstvá rajčata, což naznačuje, že příznivé účinky mají vedle lykopenu v rajčatech i jiné látky obsažené v těchto potravinách," tvrdí docent Sesso.

V minulosti se už uskutečnily studie, které u mužů zkoumaly vztah mezi zvýšenou konzumací antioxidantu lykopenu a nižší náchylností k rakovině prostaty. I zde bylo prokázáno, že rajčata mají protirakovinné účinky. Lépe řečeno, že lykopen v nich obsažený dokáže chránit buňky tkání před zhoubným bujením. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Trpíte na modřiny? Může jít o vážné onemocnění

Trpíte na modřiny? Může jít o vážné onemocnění

Dnes | Stává se vám, že se vám vytvoří modřina hrající všemi barvami, i když se jen lehce opřete o stůl?…

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

26. 5. | Brambory jsou snadno k dostání a když víte, jak je připravit, nebudou vás nudit. Existuje totiž…

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

25. 5. | 2 | Už jste se po dvacáté v posteli převalila ze strany na stranu a spánek se stále někde toulá?…

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

24. 5. | 1 | Na klasický smažený sýr dostane čas od času chuť každý z nás. Ne vždy se ale povede, aby sýr ze…