Jednoduchá matematika vám může prodloužit život

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Zvýšená pozornost k obsahu tuků v potravinách může pomoci proti ukládání škodlivého tuku.

Podobná varování se objevují všude a mají své opodstatnění. Závadnost tuků spočívá ve dvojím nezdravém vlivu na váš žilní systém. Zaprvé zvyšuje hladinu tzv. špatného cholesterolu (LDL) a snižuje cholesterol dobrý (HDL). Škodlivé tuky (trans-formy tuků) se vyskytují v některých margarínech, sladkostech, pečivu, smažených jídlech, majonézách a dalších pokrmech.

Trans formy tuků zvyšují propustnost buněčných membrán a tak umožňují toxinům, aby vnikly do buňky, způsobují abnormity buněčných funkcí a podílejí se na rozvoji oběhových poruch i rakoviny.

Nejednodušší zásady obrany spočívají v těchto opatřeních:

  • čtěte etikety: pokud výrobek uvádí obsah hydrogenovaného nebo částečně hydrogenovaného rostlinného tuku mezi hlavními přísadami, jedná se o trans- formy tuků
  • buďte opatrní při jídle v restauraci
  • smažte na olivovém oleji
  • vařte si vlastní jídlo, fast food obvykle obsahuje trans-tuky


    zdroj: www.cviceni.org

  • Další články z rubriky

    9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

    9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

    Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

    Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

    Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

    17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

    Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

    Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

    10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

    Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

    Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

    5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…