Jednoduché pomazánky na topinky: Z červené řepy, pikantní avokádová i tvarohová

Jednoduché pomazánky na topinky: Z červené řepy, pikantní avokádová i tvarohová

Pomazánky vždy dokáží proměnit obyčejnou studenou večeři v něco lepšího. Ať už si je namažete na normální chleba nebo na topinky.

Rybí pomazánky trochu jinak

Že bychom měli jíst víc ryb, slýcháme pořád, pomazánky vám je pomůžou zařadit do jídelníčku i ve dnech, kdy na vyváření zkrátka není čas. Tuňáková pomazánka s černými olivami je jednoduchá a chutná skvěle. Vyzkoušejte i tuňákovou pomazánku s fazolemi, která je plná proteinů!

U tuňáka hodně záleží na tom, jakého si vyberete – kupujte vždy ve vlastní šťávě a s označením "doplhin safety", při průmyslovém lovu tuňáků to totiž často zbytečně odnesou i delfíni. U všech konzervovaných ryb ale platí, že je dobré číst složení, v konzervě totiž vůbec nemusí být to, co si myslíte.

5 chyb při přípravě ryb: Málo rozpálená pánev, odstraněná kůže a dlouhé pečení

I se sardinkami můžete dělat zázraky! Odborníci na zdravou výživu si je díky jejich vysokému obsahu zdravých omega-3 tuků nemůžou vynachválit, bohužel je ale většina Čechů neumí zpracovat jinak než s cibulí a kečupem. Vy raději zkuste sardinkovou pomazánku s avokádem nebo sardinkovou se sýrem cottage.

Čím vším vám rybí pomazánka prospěje a proč přichází "doba sleďová", si můžete přečíst zde.

Červená řepa chutná s jogurtem i s křenem

Tato kořenová zelenina zažívá velký comeback do našich kuchyní a není se čemu divit, nejenže červená řepa skvěle chutná, ale navíc pročistí organismus, povzbudí játra a obsahuje porci vitamínů, kterou vaše tělo ocení. 

Pomazánka z červené řepy s ořechy je geniálním spojením jednoduchých chutí, smetanu můžete navíc nahradit jogurtem a zdravá večeře je na světě. Vyzkoušet můžete i pomazánku z červené řepy s lučinou – lehká a jemná pomazánka, jak má být, nebo pomazánku z červené řepy s křenem – dosladit ji můžete podle chuti, ale klidně se bez cukru navíc obejde úplně.

Další z výhod červené řepy je, že skoro nic nestojí, zde najdete další tipy na vynikající jídla, která můžete z červené řepy vykouzlit, a to za pár korun – co takhle zkusit třeba červenou řepu s pekany v karamelu?

Pomazánky na chlebíčky a jednohubky? Tady najdete 7 rychlých receptů

Pažitka se hodí téměř do každé pomazánky!

V kuchyni ji můžete mít po ruce čerstvou po celý rok a pěstovat ji zvládne doslova každý – pažitka představuje jednoduchý způsob, jak vašim pomazánkám dopřát trochu svěžesti navíc. Klasickou mrkvovou pomazánku pažitka oživí, skvěle doplní i sladkou chuť jablek v této jablkovo-sýrové pomazánce, ale na skvělou pomazánku s pažitkou si vystačíte i jenom s cibulí a lučinou.

Doma vypěstujete nejen pažitku! V bytě se bude dobře dařit i rozmarýnu, bazalce nebo mátě.

Nebojte se pálivého!

Nevadí vám něco trochu ostřejšího? Pikantní avokádové pomazánce chybí k dokonalosti už jenom sklenička vína. Pivaři zase ocení ostrou pomazánku s pivem. I pikantní česneková pomazánka vás potěší svou ostrou chutí, máte-li ale společnost, možná ji raději vynechte.

Doporučujeme

Články odjinud