Jídlem proti depresi!

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Deprese může postihnout kohokoli, některé životní okolnosti však její riziko zvyšují. Výskyt depresí například stoupá s věkem, je častější u lidí chronicky nemocných, u lidí s nízkým sociálním statutem nebo s nízkým příjmem. Jen málo se zatím ví o tom, jak může vznik depresí ovlivnit způsob a kvalita našeho stravování.

www.ulekare.cz




Existují živiny zlepšující náladu?

V minulosti se většina vědeckých výzkumů zabývala otázkou, jak depresivní stavy souvisí s nedostatkem (nebo naopak nadbytkem) konkrétních látek v potravě, minerálů nebo vitaminů. Částečně byly tyto studie úspěšné a výsledky naznačují, že riziko depresí může například zvyšovat nedostatečný příjem kyseliny listové, vitaminů B komplexu nebo omega-3 mastných kyselin. Na druhou stranu je potřeba mít na paměti, že složení běžné stravy je velmi komplexní, jednotlivé živiny se navzájem ovlivňují, a není tak jednoduché stanovit vliv samostatných látek na psychický stav člověka.

Zdravá strava je zdravá nejen pro tělo

Mnozí odborníci jsou toho názoru, že celkový způsob stravování a přístup k němu má na naše psychické zdraví větší vliv než přesné množství jednotlivých složek obsažených v potravě. Bylo například prokázáno, že celkově „zdravá strava“ má pozitivní účinky na lidskou psychiku a snižuje riziko vzniku demence u mužů ve vyšším věku. Také depresivní příznaky jsou méně časté u lidí, kteří se stravují zdravě, pestře a vyváženě.

Deprese je často spojena se ztrátou chuti k jídlu, ale zároveň nekvalitní a nedostatečná strava může příznaky deprese prohlubovat a zhoršovat. Proto je nutné u lidí léčících se s depresemi dbát na pravidelný a dostatečný příjem potravy, která by měla být čerstvá, pestrá a vyvážená. Zvláště důležitý je tento problém u starých lidí, kteří častěji trpí jak depresivními stavy, tak nechutenstvím nebo dokonce podvýživou.


www.ulekare.cz



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU




Zajímavé knižní tituly naleznete na

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…