Jídlo působí jako marihuana

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Přejídání funguje u spousty žen jako kterákoli jiná droga, jako způsob vyrovnání se s vlastním nitrem. Jídlo na ně působí podobně jako marihuana či LSD: dočasně, zdůrazňuje psycholožka dr. Zdeňka Sládečková, která se této problematice věnuje už řadu let.

Jídlo působí jako marihuana


Přejídání funguje u spousty žen jako kterákoli jiná droga, jako způsob
vyrovnání se s vlastním nitrem. "Jídlo na ně působí podobně jako
marihuana či LSD: dočasně," zdůrazňuje psycholožka dr. Zdeňka Sládečková,
která se této problematice věnuje už řadu let.


"Ženy
a dívky poměrně rychle naberou na váze, což jejich duševní stav ještě
zhorší. Stejně jako u narkomanů se pak dříve či později dostaví
zoufalství a vědomí vlastního selhání. Takže další výčitky a
sebepodceňování. Lidově se tomuto neuspokojivému stavu duše i těla říká
žravá deprese. Odborníci mluví o depresivní neuróze."

Většina žen si podle doktorky Sládečkové není schopna pomoci sama. Pouze
vhodně zvolená psychoterapie, vedená profesionálem, pomůže nastartovat přirozené
obranné mechanismy uložené v naší psychice. Základním cílem je obnovit
pochroumané sebevědomí.

Za ideální považují odborníci kombinaci individuálních sezení s členstvím
v některém ze specializovaných klubů, kde ženy a dívky hubnou pod společným
dohledem psychoterapeuta a dietologa.


"Rozhodně nejde jen o to, aby naše členky zhubly během pár dnů o
deset kilo, a za pár týdnů je zase nabraly. Obezitu bereme jako komplexní
problém těla i psychiky. Učíme ženy nejen zdravě jíst a udržovat přiměřenou
štíhlost, ale také pečujeme o jejich duševní rovnováhu a svěžest. Už
jen to, že si mají kde popovídat o každodenních starostech, působí blahodárněji
než nejdražší diety."


Text k foto:

Chorobné přejídání je duševní nemoc, která trápí desetitisíce žen.
Ty se snaží pomocí jídla vyřešit například rodinné či partnerské
problémy.


zdroj: Plus


Další články z rubriky

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

28. 12. 2017 | Čtyřicet pět procent Čechů trápí zimomřivost. Mají pořád studené ruce, nohy, od září do května…