Jídlo působí jako marihuana

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Přejídání funguje u spousty žen jako kterákoli jiná droga, jako způsob vyrovnání se s vlastním nitrem. Jídlo na ně působí podobně jako marihuana či LSD: dočasně, zdůrazňuje psycholožka dr. Zdeňka Sládečková, která se této problematice věnuje už řadu let.

Jídlo působí jako marihuana


Přejídání funguje u spousty žen jako kterákoli jiná droga, jako způsob
vyrovnání se s vlastním nitrem. "Jídlo na ně působí podobně jako
marihuana či LSD: dočasně," zdůrazňuje psycholožka dr. Zdeňka Sládečková,
která se této problematice věnuje už řadu let.


"Ženy
a dívky poměrně rychle naberou na váze, což jejich duševní stav ještě
zhorší. Stejně jako u narkomanů se pak dříve či později dostaví
zoufalství a vědomí vlastního selhání. Takže další výčitky a
sebepodceňování. Lidově se tomuto neuspokojivému stavu duše i těla říká
žravá deprese. Odborníci mluví o depresivní neuróze."

Většina žen si podle doktorky Sládečkové není schopna pomoci sama. Pouze
vhodně zvolená psychoterapie, vedená profesionálem, pomůže nastartovat přirozené
obranné mechanismy uložené v naší psychice. Základním cílem je obnovit
pochroumané sebevědomí.

Za ideální považují odborníci kombinaci individuálních sezení s členstvím
v některém ze specializovaných klubů, kde ženy a dívky hubnou pod společným
dohledem psychoterapeuta a dietologa.


"Rozhodně nejde jen o to, aby naše členky zhubly během pár dnů o
deset kilo, a za pár týdnů je zase nabraly. Obezitu bereme jako komplexní
problém těla i psychiky. Učíme ženy nejen zdravě jíst a udržovat přiměřenou
štíhlost, ale také pečujeme o jejich duševní rovnováhu a svěžest. Už
jen to, že si mají kde popovídat o každodenních starostech, působí blahodárněji
než nejdražší diety."


Text k foto:

Chorobné přejídání je duševní nemoc, která trápí desetitisíce žen.
Ty se snaží pomocí jídla vyřešit například rodinné či partnerské
problémy.


zdroj: Plus


Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…