Jíme nesprávné ovoce i zeleninu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Dopřáváte-li si denně porci čerstvého ovoce a zeleniny, neznamená to ještě, že prospíváte svému zdraví. Vědci totiž zjistili, že nejoblíbenější jsou v běžné populaci na vitaminy, minerály a vlákninu chudé druhy ovoce a zeleniny.

Nejčastěji totiž konzumujeme obiloviny, brambory, ledový salát, jablka a banány, a přitom bychom měli dávat přednost ovoci a zelenině, které jsou doslova nacpány vitaminy, beta karotenem a vlákninou. Tuto podmínku splňuje tmavě zelená a listová zelenina, mrkev a květák.

"Pokud chceme získat hodně energie, vitaminů a zdraví prospěšných látek zároveň, pak bychom měli sáhnout spíše po těchto druzích ovoce a zeleniny namísto tradičních druhů," míní autorka studie doktorka Marilyn S. Nanneyová.

Její výzkum rozdělil ovoce a zeleninu do barevných skupin podle účinnosti a blahodárných účinků. Z bílých druhů bychom měli dávat přednost květáku před bramborami, cibulí a houbami. Mezi zelenými jsou lepší než fazolky a ledový salát spíše růžičková kapusta, brokolice, špenát a tmavolistý salát. Mezi žlutou a oranžovou zeleninou a ovocem je zdravější karotka, sladké brambory, meloun kantalup, pomeranče a grepy než banány a kukuřice. Z červených bychom měli preferovat rajčata, červený pepř a jahody před jablky.

Podle doktorky Nanneyové veřejnost špatně informují o zdraví prospěšných potravinách sami dietologové. Lidé pak vybírají libovolně to, co jim nejvíce chutná, a málo myslí na zdravější druhy. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 21
Pepř existuje černý, bílý, zelený a červený. Místo studia vulgárních výrazů je lepší si rozšiřovat… Magda 22. 3. 2010 | 20:41
Fakt Halus :DDDDD Terinka 16. 10. 2008 | 11:07
Super :D Kristýna 16. 10. 2008 | 11:07
Nic moc Tereza 16. 10. 2008 | 11:06
Hovno smrdí od paty kanal 6. 9. 2006 | 16:58

Další články z rubriky

8 věcí, za které může menstruace: Ovlivňuje sex i naši krásu

8 věcí, za které může menstruace: Ovlivňuje sex i naši krásu

Dnes | Co by člověk, tedy žena neudělala pro zachování lidského rodu. Ale kdo má ty bolesti spojené s…

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Včera | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…