Jíme nesprávné ovoce i zeleninu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Dopřáváte-li si denně porci čerstvého ovoce a zeleniny, neznamená to ještě, že prospíváte svému zdraví. Vědci totiž zjistili, že nejoblíbenější jsou v běžné populaci na vitaminy, minerály a vlákninu chudé druhy ovoce a zeleniny.

Nejčastěji totiž konzumujeme obiloviny, brambory, ledový salát, jablka a banány, a přitom bychom měli dávat přednost ovoci a zelenině, které jsou doslova nacpány vitaminy, beta karotenem a vlákninou. Tuto podmínku splňuje tmavě zelená a listová zelenina, mrkev a květák.

"Pokud chceme získat hodně energie, vitaminů a zdraví prospěšných látek zároveň, pak bychom měli sáhnout spíše po těchto druzích ovoce a zeleniny namísto tradičních druhů," míní autorka studie doktorka Marilyn S. Nanneyová.

Její výzkum rozdělil ovoce a zeleninu do barevných skupin podle účinnosti a blahodárných účinků. Z bílých druhů bychom měli dávat přednost květáku před bramborami, cibulí a houbami. Mezi zelenými jsou lepší než fazolky a ledový salát spíše růžičková kapusta, brokolice, špenát a tmavolistý salát. Mezi žlutou a oranžovou zeleninou a ovocem je zdravější karotka, sladké brambory, meloun kantalup, pomeranče a grepy než banány a kukuřice. Z červených bychom měli preferovat rajčata, červený pepř a jahody před jablky.

Podle doktorky Nanneyové veřejnost špatně informují o zdraví prospěšných potravinách sami dietologové. Lidé pak vybírají libovolně to, co jim nejvíce chutná, a málo myslí na zdravější druhy. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 21
Pepř existuje černý, bílý, zelený a červený. Místo studia vulgárních výrazů je lepší si rozšiřovat… Magda 22. 3. 2010 | 20:41
Fakt Halus :DDDDD Terinka 16. 10. 2008 | 11:07
Super :D Kristýna 16. 10. 2008 | 11:07
Nic moc Tereza 16. 10. 2008 | 11:06
Hovno smrdí od paty kanal 6. 9. 2006 | 16:58

Další články z rubriky

Tohle musíte udělat dnes, abyste od pondělka celý týden hubnuli

Tohle musíte udělat dnes, abyste od pondělka celý týden hubnuli

Včera | Je jasné, že pokud chceme zhubnout, je třeba hubnoucímu režimu uzpůsobit jídelníček a také se začít…

Křupavé kuře 6x jinak: Recepty z Řecka, USA i Thajska

Křupavé kuře 6x jinak: Recepty z Řecka, USA i Thajska

28. 4. | Kuře se připravuje po celém světě na různé způsoby. Domluví se na něm rodiny, děti, kamarádi a…

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

27. 4. | Pokud na vás přišly jarní deprese a únava, je načase si s nimi poradit. Stačí čerpat vitalitu z…

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

26. 4. | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…