Jedna z věcí, na kterou rozhodně nechceme pomýšlet, je rakovina. Odmítáme připustit, že by se nás mohla týkat. Vždyť je to onemocnění, které odolává mnoha medicínským postupům. Přesto jsou lidé, kteří mohou říci: „Přežili jsme rakovinu!“
Díky prevenci se daří zachycovat včasná stadia rakoviny, a tak je šance na uzdravení pacienta vyšší. Když se to nepodaří, růst nádorové masy ničí normální tkáň a buňky primárního nádoru mají schopnost šířit se do jiných tkání a zakládat nová ložiska (metastázy). Ovšem není nic horšího než dělat z nemoci nepřekonatelného nepřítele. Je lepší a prospěšnější ji zkoumat a bojovat proti ní.
Vitaminová teorie
Nakladatelství Mladá fronta vydalo knihu spisovatele a tvůrce dokumentárních filmů Edwarda Griffina „Svět bez rakoviny“ s podtitulem „Příběh vitaminu B17“.
Při čtení tohoto překladu z anglického originálu „World Without Cancer“ se dozvíte, že rakovina je onemocnění způsobené vyřazením určitých látek z jídelníčku moderního člověka. Autor knihy se rozhodl seznámit veřejnost s výzkumem doktora Ernsta T. Krebse mladšího, jenž přišel se zajímavou teorií o rakovině. Jako biochemik viděl za vznikem této choroby nedostatek sloučeniny hojně se vyskytující v přírodě ve více než 1200 druzích jedlých rostlin, které jsou dostupné prakticky v každé části světa.
Tato sloučenina se nachází převážně v semenech rostlin z čeledi růžovitých, rodu slivoň, jako jsou hořké mandle, meruňky, trnky, třešně, nektarinky, broskve a švestky, ale i v travinách, kukuřici, lněných semínkách, prosu, semínkách jablek a v mnoha potravinách, jež vymizely ze stálého jídelníčku moderní civilizace.
Po několika letech výzkumu se dr. Krebsovi podařilo izolovat nový vitamin, který označil B17. Dal mu název laetril. Velmi zjednodušeně řečeno se účinná látka z B17 s názvem amygdalin dokáže v nádorových buňkách přeměnit v aktivní vysoce toxickou látku, která je zabíjí. Tak jako v případě jiných přírodních látek byl ovšem laetril zařazen do kategorie oficiálně neověřené léčby rakoviny. V knize se dočteme krátké příběhy onkologicky nemocných pacientů, kteří látku vyhledali. Učinili tak poté, co se ocitli v kategorii „metastazující“ či „v konečném stadiu“. Přesto se jejich stav obdivuhodně zlepšil.
„Vitaminovou teorii“ prevence a léčby rakoviny potvrdily mnohé kultury světa, které netrpí rakovinou. Nejen o tom se dozvíte při prostudování zmíněné knihy, v níž se autor snaží předložit důkazy, že míra absence rakoviny je přímo úměrná množství vitaminu B17 v přirozené stravě. Současně však důrazně upozorňuje na to, že léčba rakoviny, včetně nutriční terapie, by měla být vždy vedena zdravotnickými profesionály, specialisty ve svém oboru.
Tuto knihu, společně s dalšími tituly naleznete na