Jíte v noci?

Jíte v noci?

Trávíte v nočních hodinách více času v kuchyni než v ložnici? Je možné, že trpíte poruchou spánku zvanou syndrom nočního přejídání. Lidé s touto poruchou typicky nemají ráno vůbec chuť k jídlu, více než polovinu denního přídělu kalorií si dopřejí až po večeři a často se v noci vzbudí a spořádají vysoce kalorickou svačinku bohatou na sacharidy...

www.dobry-spanek.cz

Příčin, které vyvolávají poruchy spánku, je celá řada. Mezi poruchy spánku vyvolané vnějšími vlivy se v poslední době řadí i syndrom nočního přejídání. Odhaduje se, že tento syndrom postihuje 1 až 2 procenta populace.

Existují dva typy tohoto syndromu:

1. Syndrom nočního přejídání, u kterého hraje hlavní roli porucha příjmu potravy (patří do stejné skupiny nemocí jako mentální anorexie nebo bulimie). 2. Syndrom nočního přejídání u kterého je primární porucha spánku insomnie. Tento typ se může vyskytovat především u depresivních a úzkostných pacientů.

Neschopnost usnout s prázdným žaludkem

Lidé trpící syndromem nočního přejídání se v noci mnohokrát probouzejí a nejsou schopni znovu usnout, dokud si nedopřejí něco k jídlu. Jídlo, které spořádají, je většinou vysoce kalorické a nezdravé. Nutkání k nočnímu přejídání je natolik silné, že je jedinec nedokáže ovládat a nemá klid, dokud něco nesní.

Vybílená lednička

Lidé se syndromem nočního přejídání a s poruchou spánku si své noční hody často ani neuvědomují, jejich vědomí je při výletech do kuchyně velmi mlhavé a druhý den si své jednání obvykle nepamatují. Pokud si vybavují pouze útržky, neznepokojují se jimi a nepřipouštějí si, že by mohlo jít o něco neobvyklého. Někteří z nich dokonce ani s prázdným žaludkem nejsou schopni usnout. Pro ty, kteří si jsou nočního přejídání vědomi, je jídlo často nezbytné pro vyvolání příjemných pocitů bezpečí, klidu a pohody.

Otestujte se

Pokud na sobě pozorujete některé z následujících příznaků, poraďte se se svým lékařem. O syndromu nočního přejídání se mluví, pokud uvedené známky přetrvávají déle než tři měsíce.

  • Sníte více než polovinu denního množství potravy až po večeři.
  • Nemáte vůbec chuť na snídani.
  • Obtížně usínáte.
  • V noci se často probouzíte, při probuzení máte neovladatelnou chuť k jídlu.
  • Jídlo, které vás nejvíce láká a kterého sníte nejvíce, je bohaté na cukry (sacharidy).

A jak se syndrom nočního přejídání léčí?

Léčba syndromu nočního přejídání musí být upravena tak, aby pacientovi vyhovovala – musí být doslova šitá na míru. Kromě psychoterapie, která zahrnuje psychologickou podporu, odstranění stresu a osvojení si metod k jeho zvládání, je důležitá i kontrola hmotnosti – jak již bylo zmíněno, porucha příjmu potravy je s poruchou spánku velmi úzce provázána.

Uplatní se i léky, které mohou ovlivnit biorytmus. Naše vnitřní biologické hodiny biologické rytmy řídí kolísání některých dějů v průběhu dne a noci. Hormon melatonin se podílí na řízení spánku, zvýšení jeho hladiny tudíž může pomoci navodit hlubší a klidný spánek. melatoninová hypnotika.



KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!

ČTĚTE TAKÉ:
Bendová si ničí tělo: Hubne a nechá se opět tetovat!

Doporučujeme

Články odjinud