Jod - nezbytný parťák do života

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Jod je nepostradatelný pro správný vývoj dítěte, je základním stavebním kamenem tvorby hormonu štítné žlázy tyroxinu, zásadní pro rozvoj mozku a nervového systému dítěte. Také pro dospělé představuje záruku správného fungování metabolismu, aby žena netloustla a měla dostatek energie...



Kolik jodu vlastně máme denně přijmout?

Dle profesora Prof. MUDr. Ivana Šterzla, CSc. z Endokrinologického ústavu v Praze, je to cca 100-150 mikrogramů, v těhotenství (již nejde jen o nás) se potřeba zvyšuje na 250 mikrogramů denně.

Kde vzít a nekrást?

Příliš výběru nemáme: v každém případě jde o všechny mořské živočich (především ryby), jod překvapivě najdete také v kiwi a především v jodizované soli či minerálních vodách. Pokud je jodu v těle příliš, začne se uvolňovat do moči OE testem moči tak lze tento nadbytek detekovat.

POZOR: Jod je považován za rizikový faktor rozvoje autoimunitního onemocnění štítné žlázy (tyreotoxikózy), proto pokud se léčíte se štítnou žlázou, dbejte vždy rad svého lékaře!

Alergie na jod?

Nebývá častá, respektive na koncentrovanou formu dezinfekčního prostředku někdy vzniká tzv. kontaktní alergie, která však může nenápadně" signalizovat, že hrozí riziko alergické reakce při intravenózním (žilním) podání v případě vyšetření kontrastní látkou... Proto alergici POZOR!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…