Jóga podle temperamentu. Vyberte pro sebe tu nejvhodnější lekci!

Jóga podle temperamentu. Vyberte pro sebe tu nejvhodnější lekci!

Druhů a stylů jógy je dnes už tolik, že si vybere každý. Podle čeho ale zvolit, aby vás lekce opravdu bavila? Rozhodněte se podle svojí povahy.

Oco jde, když mluvíme o našem temperamentu? Je to souhrn charakteristických nebo vrozených rysů osobnosti, které se trvale projevují způsobem reagování, jednání a prožívání.

Lidé si vždy všímali toho, že reagují na různé podněty různě, a postupně tak vznikaly snahy zařadit každého jedince do určitého typu. S nejznámější typologií, kterou používáme dodnes, přišel lékař ze starověkého Řecka jménem Hippokrates. Rozdělil lidi do čtyř temperamentových skupin – flegmatik, cholerik, sangvinik a melancholik.

Žádný člověk nepatří celou osobností pouze k jednomu typu. K přesnému určení temperamentu tak existují speciální dotazníky, které vyhodnocují psychologové. Pro základní orientaci se ale můžete zkusit najít v tomto přehledu.

SANGVINIK: emočně stabilní extrovert – optimistický, veselý, rychlý, hovorný, přizpůsobivý, emočně vyrovnaný, ale poněkud lehkovážný a nestálý.

CHOLERIK: emočně labilní extrovert – aktivní, samostatný, energický, optimistický, ale také prudký, vzdorovitý, rychlý, vznětlivý, impulzivní a někdy i agresivní.

FLEGMATIK: emočně stabilní introvert – miluje řád, je rozvážný, vytrvalý, přátelský, klidný, pečlivý, ovládající se, ale také pomalejší a někdy až pasivní.

MELANCHOLIK: emočně labilní introvert, který je citlivý, svědomitý, zodpovědný, důkladný, vážný, rezervovaný, samotářský, tichý, pesimistický a náladový.

POHYB NA MÍRU

Temperament se může zásadním způsobem podílet na tom, jak vás cvičení bude bavit. Rychlí a energičtí cholerici ocení intenzivní a dynamické cvičení prováděné ve skupině lidí podobného ražení nebo alespoň se stejně energickým lektorem. Rozvážnému a vytrvalému flegmatikovi může být sál plný hecujících se lidí pořádně nepříjemný, stejně jako cholerický lektor.

Od temperamentu se odvíjí i reakce organismu na zátěž, proto je dobré znát osobnostní typ i k určení druhu a intenzity tréninku i způsobu a délky regenerace. To vám pomůže se i lépe orientovat v nabídce jógových hodin. Nepřemýšlejte o tom ale dlouho. „Hodně lidí často dopředu hodnotí sami sebe a mají obavy z nedostatku vlastního klidu. Už předem si před sebou stavějí překážky. Dopředu se podceňují v tom, že na jógu nejsou ještě dostatečně nastavení nebo pružní. Vlastně hloubají sami v sobě a vytvářejí si tak zbytečně úzkost,“ říká lektorka jógy Zuzana Hálová, provozující stránky Veselý jogín.

CESTA K POZNÁNÍ

Jóga nemá žádnou přípravnou fázi a mluví se o ní jako o zastavení mysli. Proto lektorka jógy Zuzana Hálová radí všem melancholikům a cholerikům, kteří mají obavy, že ještě nedospěli do potřebného klidu, aby o tom méně přemýšleli a šli to zkusit. Jóga je psychosomatické, celostní cvičení, které napravuje jak tělo, tak duši. Cholerika zklidní, melancholikovi dokáže zvýšit sebevědomí, flegmatika umí nadchnout a sangvinika radostně vybít.

JOGÍNSKÁ KŘIŽOVATKA ANEB JAK SI VYBRAT?

Sangvinik

Vhodný typ jógy: VINYASA

Co očekávat: Jde o dynamický typ jógy, který spojuje jednotlivé ásany (jógové pozice) s dechem. Ásany u vinyasy nejsou předem určené, takže lektor může být kreativní a překvapit vás na každé hodině jinou sestavou. Lekce jsou zakončené savasanou neboli příjemnou relaxací vleže.

Komu bude vyhovovat: Vinyasa předpokládá alespoň minimální zkušenost s jógou, proto coby úplný nováček vybírejte hodinu obzvlášť pečlivě. Vyhovuje především sangvinikům, kteří se nebojí zkoušet nové věci a nevadí jim větší fyzická náročnost cvičení.

Tip pro sangvinika: Relativní novinkou v českých studiích je akrojóga, která spojuje prvky jógy a akrobacie. Akrojóga nadchne sangvinika, který rád zkouší nové věci. Vyzkoušet ji můžete v Energy Studiu (www.energystudio.cz).

Tip Zuzany Hálové:

Ať už na základě svého temperamentu zvolíte jakýkoli druh jógy, důležitá je rovněž role lektora. Může se stát, že vám napoprvé nesedne. Důležité je nebýt netrpělivý, cvičení hned nevzdat a hledat dál. Myslete na to, že stejně jako vy i každý lektor má svůj temperament a energii.


Cholerik

Vhodný typ jógy: ASHTANGA

Co očekávat: Připravte se na silový typ jógy, u které je potřeba sebedisciplína a řád. Je velmi oblíbená u lidí, kteří chtějí vidět a cítit výsledky. Neklidného člověka zároveň dokáže zklidnit.

Komu bude vyhovovat: Ashtanga jóga byla poprvé popsána v rukopisu Yoga Korunta datovaném zhruba v době 3000 př. n. l., a tak bude vyhovovat každému, kdo má rád tradici a prověřenost. Podle Zuzany Hálové je o lekce ashtangy rok od roku větší zájem a hodiny, které ještě před pár lety byly prázdné kvůli moderním druhům jógy, jsou opět naplněny.

Cholerici ocení dynamičnost ashtangy. Při této józe totiž prakticky není čas na odpočinek mezi pozicemi a závěrečná relaxace přichází až po hodině a půl dřiny, kdy už musí být vybitý i ten nejtěžší cholerik. Ashtanga navíc dokáže výrazně zklidnit i váš nervový systém.

Tip pro cholerika: Pokud milujete novinky a rádi tančíte, pak vám Zuzana Hálová doporučuje vyzkoušet dance jógu. „Zaujme cholerika, který zde může projevit svoji dynamičnost, výbušnost a emoce,“ říká lektorka. Líbit se vám bude také aerial jóga, známá také jako jóga ve vzduchu, při které se používá speciální houpací síť. Zaujme všechny, kteří mají rádi výzvy a adrenalin.


Melancholik

Vhodný typ jógy: JÓGOVÁ TERAPIE

Co očekávat: Už samo slovní spojení hladí a uklidňuje a totéž čekejte od lekcí, ve kterých jde především o správné dýchání a provedení pozic s uvolněním a jógovým spánkem.

Komu bude vyhovovat: Jógová terapie se využívá nejen ke zklidnění, ale také k léčbě řady zdravotních obtíží a onemocnění, zvláště pak těch, které jsou původem psychosomatického charakteru – poruchy zažívání, bolesti hlavy a zad, deprese nebo menstruační potíže. Jóga neklade důraz jen na práci s tělem, ale hledá příčinu potíží a snaží se zbavit kořenů nemoci.

Tip pro melancholika: Relativní novinkou v českých studiích je naam jóga, která pracuje se zvukem, pohybem a dechem. Cvičení vyhovuje i začátečníkům a je velmi účinné. Jeho výhodou je, že poskytuje téměř okamžitý prožitek meditativního stavu, protože působí přímo na mozek a nervový systém.

Jestliže jste melancholická v těhotenství nebo po porodu, vyzkoušet můžete i lekce gravid jógy, šetrného cvičení pro těhotné, nebo novinku babyoga (www.babyoga.cz), cvičení pro maminky po šestinedělí a jejich miminka.


Flegmatik

Vhodný typ jógy: POWERJÓGA

Co očekávat: Ideální druh jógy pro lidi, kteří se chtějí nechat vést, nechtějí příliš řešit duchovno a líbí se jim pocit, že se během lekce pořádně zapotí.

Komu bude vyhovovat: Powerjóga není tak přísná ve filozofii a pravidlech, která naopak klasická jóga striktně dodržuje. Cvičí se v rychlejším tempu a bude bavit ty, kteří chtějí zhubnout nebo zpevnit postavu. Powerjóga využívá váhy vlastního těla a posiluje vnější i vnitřní svaly těla.

Tip pro flegmatika: Pokud nemáte času nazbyt nebo se nechcete zapojovat do kolektivního cvičení, využijte možnost objednat si lektora domů. Lektorů poskytujících soukromé lekce je řada a domluvíte se s nimi na způsobu cvičení, které vám bude vyhovovat.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud