Kakao snižuje krevní tlak

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Němečtí vědci zjistili, že šálek kakaa je v boji proti vysokému tlaku účinnější než čaj. Potraviny obsahující kakao snižují hypertenzi, zatímco u zeleného nebo černého čaje tomu tak není, píše se v časopise Americké lékařské asociace.

Pokles krevního tlaku u respondentů, kteří nejméně dva týdny jedli výrobky z kakaa, byl srovnatelný s účinky léků proti hypertenzi. Podle zjištění vědců je možné předpokládat, že pokles krevního tlaku zásluhou kakaa sníží riziko srdečních příhod a infarktů o 10 až 20%.

Kakao i čaj obsahují polyfenoly, látky, o nichž je známo, že pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním, a které jsou přítomny ve většině ovoce a zeleniny. Kakao ale obsahuje jiný typ, který je účinnější.

To ale neznamená, abychom začali jíst čokoládové tyčinky jako o závod, varuje autor studie Dirk Taubert z kolínské univerzitní nemocnice v Německu. Přeslazené cukrovinky bychom měli nahradit hořkou čokoládou. „ Rozumná spotřeba výrobků z kakaa se dá považovat za součást stravy, která snižuje riziko vysokého krevního tlaku,“ radí doktor Taubert.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Dnes | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…