Kakao snižuje krevní tlak

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Němečtí vědci zjistili, že šálek kakaa je v boji proti vysokému tlaku účinnější než čaj. Potraviny obsahující kakao snižují hypertenzi, zatímco u zeleného nebo černého čaje tomu tak není, píše se v časopise Americké lékařské asociace.

Pokles krevního tlaku u respondentů, kteří nejméně dva týdny jedli výrobky z kakaa, byl srovnatelný s účinky léků proti hypertenzi. Podle zjištění vědců je možné předpokládat, že pokles krevního tlaku zásluhou kakaa sníží riziko srdečních příhod a infarktů o 10 až 20%.

Kakao i čaj obsahují polyfenoly, látky, o nichž je známo, že pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním, a které jsou přítomny ve většině ovoce a zeleniny. Kakao ale obsahuje jiný typ, který je účinnější.

To ale neznamená, abychom začali jíst čokoládové tyčinky jako o závod, varuje autor studie Dirk Taubert z kolínské univerzitní nemocnice v Německu. Přeslazené cukrovinky bychom měli nahradit hořkou čokoládou. „ Rozumná spotřeba výrobků z kakaa se dá považovat za součást stravy, která snižuje riziko vysokého krevního tlaku,“ radí doktor Taubert.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

6 večerních rituálů, které vám pomůžou hubnout

6 večerních rituálů, které vám pomůžou hubnout

18. 2. | Co kdybyste mohla hubnout jen díky tomu, že změníte svoje večerní rituály? Zní to až moc jednoduše,…

Pozor! Jak poznáte, že má někdo z vašich blízkých Alzheimera?

Pozor! Jak poznáte, že má někdo z vašich blízkých Alzheimera?

16. 2. | 1 | Dodnes nevíme proč, ale Alhzeimerova choroba postihuje hlavně ženy. Možná proto, že jsou obecně…

Nejlepší rybí obědy: Fish&chips i ryba na fenyklu

Nejlepší rybí obědy: Fish&chips i ryba na fenyklu

15. 2. | Naučte se jíst zdravé rybí maso, ať už v odlehčené podobě na fenyklu a grapefruitu nebo v podobě…

Problémy v přechodu: Zastavte je bez chemie

Problémy v přechodu: Zastavte je bez chemie

14. 2. | Žen v období menopauzy je v Čechách v tuto chvíli tři čtvrtě milionu, půl milionu má potíže a…