Němečtí vědci zjistili, že šálek kakaa je v boji proti vysokému tlaku účinnější než čaj. Potraviny obsahující kakao snižují hypertenzi, zatímco u zeleného nebo černého čaje tomu tak není, píše se v časopise Americké lékařské asociace.
Pokles krevního tlaku u respondentů, kteří nejméně dva týdny jedli výrobky z kakaa, byl srovnatelný s účinky léků proti hypertenzi. Podle zjištění vědců je možné předpokládat, že pokles krevního tlaku zásluhou kakaa sníží riziko srdečních příhod a infarktů o 10 až 20%.
Kakao i čaj obsahují polyfenoly, látky, o nichž je známo, že pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním, a které jsou přítomny ve většině ovoce a zeleniny. Kakao ale obsahuje jiný typ, který je účinnější.
To ale neznamená, abychom začali jíst čokoládové tyčinky jako o závod, varuje autor studie Dirk Taubert z kolínské univerzitní nemocnice v Německu. Přeslazené cukrovinky bychom měli nahradit hořkou čokoládou. „ Rozumná spotřeba výrobků z kakaa se dá považovat za součást stravy, která snižuje riziko vysokého krevního tlaku,“ radí doktor Taubert.