Kapka krve odhalí infarkt

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Na definitivní diagnózu infarktu musejí zatím pacienti čekat až dvanáct hodin. Přitom okamžitá lékařská pomoc je nezbytná. Pomocí nové metody bude možné zjistit infarkt během dvou hodin.

Příznaky infarktu, jako je například zvýšené pocení, bolesti v hrudníku, pálení žáhy, dýchací potíže či brnění končetin, mohou ovšem signalizovat i řadu dalších onemocnění. Přitom okamžitá lékařská pomoc je nezbytná. Tento fakt nedal spát berlínskému profesorovi Franzi Nollovi (67), jemuž se po dlouhých létech bádání podařilo přijít na způsob, jak odhalit jednu z nejzákeřnějších civilizačních chorob.

Potřebuje na to pouhé dvě hodiny a trochu krve. "Stačí ji kápnout na speciální papír, který změní barvu v případě, že obsahuje takzvaný Iso-Enzym, jenž se vyskytuje pouze v srdečním svalu postiženém infarktem," říká imunobiolog a šéf jednoho z institutů laboratorní medicíny. Zkoušku je přitom třeba provést co nejrychleji, protože přítomnost dotyčného enzymu lze prokázat pouze během čtyřiadvaceti hodin.

Papírový indikátor by se měl začít vyrábět co nejrychleji, ještě během letošního podzimu. Poté, co projde takříkajíc zatěžkávací zkouškou na pěti stovkách pacientů z celého Německa. O jejím výsledku profesor Noll nepochybuje ani v nejmenším. Naopak je přesvědčen o tom, že se jeho "vynález" stane běžnou součástí vybavení všech vozů rychlé lékařské pomoci, o kufřících praktických doktorů ani nemluvě.

Korzo

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…