Kapka krve odhalí infarkt

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Na definitivní diagnózu infarktu musejí zatím pacienti čekat až dvanáct hodin. Přitom okamžitá lékařská pomoc je nezbytná. Pomocí nové metody bude možné zjistit infarkt během dvou hodin.

Příznaky infarktu, jako je například zvýšené pocení, bolesti v hrudníku, pálení žáhy, dýchací potíže či brnění končetin, mohou ovšem signalizovat i řadu dalších onemocnění. Přitom okamžitá lékařská pomoc je nezbytná. Tento fakt nedal spát berlínskému profesorovi Franzi Nollovi (67), jemuž se po dlouhých létech bádání podařilo přijít na způsob, jak odhalit jednu z nejzákeřnějších civilizačních chorob.

Potřebuje na to pouhé dvě hodiny a trochu krve. "Stačí ji kápnout na speciální papír, který změní barvu v případě, že obsahuje takzvaný Iso-Enzym, jenž se vyskytuje pouze v srdečním svalu postiženém infarktem," říká imunobiolog a šéf jednoho z institutů laboratorní medicíny. Zkoušku je přitom třeba provést co nejrychleji, protože přítomnost dotyčného enzymu lze prokázat pouze během čtyřiadvaceti hodin.

Papírový indikátor by se měl začít vyrábět co nejrychleji, ještě během letošního podzimu. Poté, co projde takříkajíc zatěžkávací zkouškou na pěti stovkách pacientů z celého Německa. O jejím výsledku profesor Noll nepochybuje ani v nejmenším. Naopak je přesvědčen o tom, že se jeho "vynález" stane běžnou součástí vybavení všech vozů rychlé lékařské pomoci, o kufřících praktických doktorů ani nemluvě.

Korzo

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Dnes | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…