Kari ničí rakovinné buňky

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Jedna z látek obsažených v indickém kari dovede v laboratorních podmínkách zabít nádorové buňky jícnu. Podle vědců by díky ní mohl vzniknout lék proti zhoubnému bujení.



Vědci z univerzity v irském Corku se pokusili zničit jícnové rakovinné buňky kurkuminem. Tuto látku, kterou obsahuje turmerik, koření, dávající kari specifickou žlutou barvu.

Ukázalo se, že nádorové buňky hynou už během 24 hodin a navíc se požírají mezi sebou. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v odborném časopise British Journal of Cancer.

Výzkum vychází z předchozích sledování, podle nichž kurkumin potlačuje vznik nádorů. Lidé, kteří si dopřávají hojně kari, údajně méně často onemocní rakovinou, ačkoli účinky kurkuminu se během trávení rychle ztrácejí.

Vedoucí irské studie Sharon McKennová je přesvědčená, že výsledky jejího týmu pomohou vyvinout přípravek na léčbu rakoviny jícnu, která ročně zabije na světě půl milionu lidí. Tento typ onemocnění je smrtící, míra přežití pěti let je jen 12 až 31 procent.

"Kurkumin dovede zhoubné buňky zabít, protože v nich vyvolává nečekané informace," tvrdí McKenna a dodává: "Za normálních okolností se maligní buňky ničí tak, že jsou donuceny spáchat sebevraždu, nebo pomocí tzv. apoptózy, při níž se na ně naváží specifické bílkoviny, které je zlikvidují. Kurkumin v nich dovede probudit alternativní signální systém a je podle všeho přinejmenším stejně účinný."




ČTĚTE TAKÉ:
Recepty z chřestu




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Dnes | 8 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…