Kari ničí rakovinné buňky

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Jedna z látek obsažených v indickém kari dovede v laboratorních podmínkách zabít nádorové buňky jícnu. Podle vědců by díky ní mohl vzniknout lék proti zhoubnému bujení.



Vědci z univerzity v irském Corku se pokusili zničit jícnové rakovinné buňky kurkuminem. Tuto látku, kterou obsahuje turmerik, koření, dávající kari specifickou žlutou barvu.

Ukázalo se, že nádorové buňky hynou už během 24 hodin a navíc se požírají mezi sebou. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v odborném časopise British Journal of Cancer.

Výzkum vychází z předchozích sledování, podle nichž kurkumin potlačuje vznik nádorů. Lidé, kteří si dopřávají hojně kari, údajně méně často onemocní rakovinou, ačkoli účinky kurkuminu se během trávení rychle ztrácejí.

Vedoucí irské studie Sharon McKennová je přesvědčená, že výsledky jejího týmu pomohou vyvinout přípravek na léčbu rakoviny jícnu, která ročně zabije na světě půl milionu lidí. Tento typ onemocnění je smrtící, míra přežití pěti let je jen 12 až 31 procent.

"Kurkumin dovede zhoubné buňky zabít, protože v nich vyvolává nečekané informace," tvrdí McKenna a dodává: "Za normálních okolností se maligní buňky ničí tak, že jsou donuceny spáchat sebevraždu, nebo pomocí tzv. apoptózy, při níž se na ně naváží specifické bílkoviny, které je zlikvidují. Kurkumin v nich dovede probudit alternativní signální systém a je podle všeho přinejmenším stejně účinný."




ČTĚTE TAKÉ:
Recepty z chřestu




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…