Káva a nikotin tvoří vražednou kombinaci

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Vychutnávat si při kávě cigaretu považují mnozí lidé za vrcholný požitek, jejž jim jen máloco dokáže nahradit. Jiného názoru jsou však vědci z lékařské univerzity v Aténách, kteří na 180 dobrovolnících zkoumali účinky této oblíbené kombinace.

Při pokusech totiž zjistili, že se vzájemné působení škodlivých látek obsažených jak ve voňavém povzbuzujícím nápoji, tak v tabáku, souběžnou konzumací značně posiluje a výrazněji poškozuje lidský organismus než při jejich samostatném užívání. Potvrdila to bezprostřední i s delším časovým odstupem konaná měření stavu cév a průtoku krve testovaných osob.

Výsledky, k nimž badatelé dospěli, naznačují, že nikotinu a kofeinu propadlí labužníci si tak ve zvýšené míře koledují o vážná onemocnění srdce a krevního oběhu, vyvolaná vysokým tlakem a infarktem myokardu.

Autoři studie, jež byla uveřejněna v odborném časopise Journal of the American College of Cardiology, apelují proto zejména na kuřáky, aby se při holdování své neřesti alespoň vyvarovali popíjení kávy. Ta je sice v množství až pěti šálků denně víceméně neškodná, nicméně umocňuje negativní účinky nikotinu a dalších složek tabákového dýmu. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…