Káva chrání mozek

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Káva zřejmě snižuje riziko vzniku degenerativních onemocnění neboli demence. Snižuje totiž škody, které v těle může páchat cholesterol. Káva byla se snižováním rizika Alzheimerovy nemoci spojována již dříve, ale až nyní se vědcům podařilo přijít na to, proč je tomu tak.

Pokusní králíci, kteří dostávali k tučné potravě zároveň i malé dávky kofeinu, byli před následky tučné stravy do jisté míry chráněni. Zejména šlo o to, že u nich byla zesílena životně důležitá bariéra, která existuje mezi mozkem a hlavním krevním oběhem. Tato bariéra chrání nervový systém tím, že filtruje krev a nepouští do mozku chemikálie, které by mu mohly škodit. Jak uvádí BBC, jiné studie ukázaly, že vysoký cholesterol způsobuje, že tato chemická bariéra začíná "propouštět". Vědci, kteří studují Alzheimerovu chorobu se domnívají, že právě nedostatečně fungující bariéra mezi mozkem a hlavním krevním oběhem přispívá k výskytu tohoto degenerativního onemocnění.

Vědci na University of North Dakota podávali pokusným králíkům množství kofeinu, které je ekvivalentem jednoho šálku kávy denně, a dalším placebo. Po dvanácti týdnech se ukázalo, že strava bohatá na tuky měla mnohem větší vliv na filtrační bariéru těch králíků, kteří kofein nedostávali, než těch, kterým byl podáván.
"Zdá se, že kofein zabraňuje cholesterolu poškozovat bariéru mezi krví a mozkem. Víme, že vysoká úroveň cholesterolu vede ke zvýšení rizika Alzheimerovy choroby, a to nejspíš tak, že poškozuje ochrannou bariéru," říká doktor Jonathan Geiger, který studii vedl. "Kofein je bezpečná a snadno dostupná látka a její schopnost stabilizovat bariéru mezi krví a mozkem byl mohla hrát významnou roli při léčbě a předcházení neurologických onemocnění."

Další články z rubriky

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Včera | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

20. 4. | Kokosová voda a acai berry? Zapomeňte, to už není in. Zdravé stravování nás zajímá pořád víc, ale i…

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

19. 4. | Není nic lepšího, než vyléčit kocovinu jídlem. Řeč je o poctivé domácí česnečce, pečené cibuli i…