Káva chrání mozek

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Káva zřejmě snižuje riziko vzniku degenerativních onemocnění neboli demence. Snižuje totiž škody, které v těle může páchat cholesterol. Káva byla se snižováním rizika Alzheimerovy nemoci spojována již dříve, ale až nyní se vědcům podařilo přijít na to, proč je tomu tak.

Pokusní králíci, kteří dostávali k tučné potravě zároveň i malé dávky kofeinu, byli před následky tučné stravy do jisté míry chráněni. Zejména šlo o to, že u nich byla zesílena životně důležitá bariéra, která existuje mezi mozkem a hlavním krevním oběhem. Tato bariéra chrání nervový systém tím, že filtruje krev a nepouští do mozku chemikálie, které by mu mohly škodit. Jak uvádí BBC, jiné studie ukázaly, že vysoký cholesterol způsobuje, že tato chemická bariéra začíná "propouštět". Vědci, kteří studují Alzheimerovu chorobu se domnívají, že právě nedostatečně fungující bariéra mezi mozkem a hlavním krevním oběhem přispívá k výskytu tohoto degenerativního onemocnění.

Vědci na University of North Dakota podávali pokusným králíkům množství kofeinu, které je ekvivalentem jednoho šálku kávy denně, a dalším placebo. Po dvanácti týdnech se ukázalo, že strava bohatá na tuky měla mnohem větší vliv na filtrační bariéru těch králíků, kteří kofein nedostávali, než těch, kterým byl podáván.
"Zdá se, že kofein zabraňuje cholesterolu poškozovat bariéru mezi krví a mozkem. Víme, že vysoká úroveň cholesterolu vede ke zvýšení rizika Alzheimerovy choroby, a to nejspíš tak, že poškozuje ochrannou bariéru," říká doktor Jonathan Geiger, který studii vedl. "Kofein je bezpečná a snadno dostupná látka a její schopnost stabilizovat bariéru mezi krví a mozkem byl mohla hrát významnou roli při léčbě a předcházení neurologických onemocnění."

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Dnes | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Dnes | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…