Káva chrání mozek

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Káva zřejmě snižuje riziko vzniku degenerativních onemocnění neboli demence. Snižuje totiž škody, které v těle může páchat cholesterol. Káva byla se snižováním rizika Alzheimerovy nemoci spojována již dříve, ale až nyní se vědcům podařilo přijít na to, proč je tomu tak.

Pokusní králíci, kteří dostávali k tučné potravě zároveň i malé dávky kofeinu, byli před následky tučné stravy do jisté míry chráněni. Zejména šlo o to, že u nich byla zesílena životně důležitá bariéra, která existuje mezi mozkem a hlavním krevním oběhem. Tato bariéra chrání nervový systém tím, že filtruje krev a nepouští do mozku chemikálie, které by mu mohly škodit. Jak uvádí BBC, jiné studie ukázaly, že vysoký cholesterol způsobuje, že tato chemická bariéra začíná "propouštět". Vědci, kteří studují Alzheimerovu chorobu se domnívají, že právě nedostatečně fungující bariéra mezi mozkem a hlavním krevním oběhem přispívá k výskytu tohoto degenerativního onemocnění.

Vědci na University of North Dakota podávali pokusným králíkům množství kofeinu, které je ekvivalentem jednoho šálku kávy denně, a dalším placebo. Po dvanácti týdnech se ukázalo, že strava bohatá na tuky měla mnohem větší vliv na filtrační bariéru těch králíků, kteří kofein nedostávali, než těch, kterým byl podáván.
"Zdá se, že kofein zabraňuje cholesterolu poškozovat bariéru mezi krví a mozkem. Víme, že vysoká úroveň cholesterolu vede ke zvýšení rizika Alzheimerovy choroby, a to nejspíš tak, že poškozuje ochrannou bariéru," říká doktor Jonathan Geiger, který studii vedl. "Kofein je bezpečná a snadno dostupná látka a její schopnost stabilizovat bariéru mezi krví a mozkem byl mohla hrát významnou roli při léčbě a předcházení neurologických onemocnění."

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…