Káva chrání před vysokým tlakem

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Pijákům kávy hrozí podle japonských vědců z univerzity Keio podstatně nižší riziko onemocnění vysokým tlakem než těm, kteří si ji zcela odříkají.

Denní konzumace jednoho až dvou šálků, jak zjistili při zkoumání 4500 osob mezi 20 až 70 lety, prospívá zejména lidem v nižším až středním věku, starší by si už měli dát větší pozor, protože u nich může dojít k nenapravitelnému poškození mozkových cév. Na blahodárném účinku voňavého moku se podílí specifický druh polyphenolů, jejž obsahují kávová zrna a který odpovídá za rozšiřování cév. Přehnaná spotřeba lahodného nápoje však může mít za následek vyšší tvorbu žaludeční kyseliny a potíže s tím spojené. (Plus)

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Dnes | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…