Káva místo zubní pasty?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Jak se zdá, ranní kávička zřejmě přece jen tělu více prospěje než uškodí. Italští vědci nalezli další kladnou vlastnost této černé tekutiny, která může působit blahodárně na lidský organismus.

Káva místo zubní pasty?


Jak se zdá, ranní kávička zřejmě přece jen tělu více prospěje než
uškodí. Italští vědci nalezli další kladnou vlastnost této černé
tekutiny, která může působit blahodárně na lidský organismus. Nové výzkumy
ukazují, že káva sice tvoří nehezké pigmentové skvrnky na bělobě zubů,
jejich celkovému zdraví však jednoznačně prospívá!


Během laboratorních testů sloučenin několika běžných nápojů, které
během dne vypijeme, právě v kávě vědci z Anconské univerzity objevili látku,
která zabraňuje šíření bakterií napadajících zuby a způsobujících
jejich kazivost.

Černá káva obsahuje kyselinu nikotinovou a trigonelin, z nichž každá pomáhá
ničit streptokokové mutanty mikrobů, kteří se na zubech usazují. Vědci
zjistili, že podobné antibiotické látky obsahuje rovněž čaj a brusinkový
džus.

Carla Pruzzová z Anconské univerzity doufá, že nyní se podaří experimenty
konečně realizovat také na skutečných zubech, a ne jen náhradní umělé
protéze a zvířecí sklovině. „Věřím, že jakmile dojdeme s našim výzkumem
ke zdárnému konci, naší zásluhou se začnou například do kávy míchat přísady,
které její čistící funkci ještě podpoří. Pak si třeba již ani
nebudeme muset čistit zuby zubní pastou,“ sní o výsledku výzkumu Pruzzová.


zdroj: Plus


Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…