Káva neškodí! Tři až pět šálků denně může dokonce prodloužit život

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Budete-li pít tří až pět šálků kávy denně, můžete preventovat tak závažné choroby, jako je diabet typu 2, Parkinsonova choroba a onemocnění srdce a cév. K těmto závěrům došli vědci z Harvardské univerzity.

Káva neškodí! Tři až pět šálků denně může dokonce prodloužit život

Tři až pět šálků středně silné kávy neobsahuje takové množství kofeinu, které lidskému organismu uškodí. Káva naopak tělu dodá cenné antioxidanty, které fungují jako prevence diabetu typu 2, Parkinsonovy choroby a onemocnění srdce a cév. Právě tyto choroby jsou častými příčinami předčasných úmrtí.

Podobně blahodárné zdravotní účinky má i káva bez kofeinu. „Bioaktivní sloučeniny z kávy snižují rezistenci vůči inzulínu a systematické záněty v tkáních. To může vysvětlovat naše objevy. Nicméně je potřeba provést ještě více studií, které by biologické mechanismy těchto účinků přesně popsaly,“ uvedl doktor Ming Ding z Harvardovy univerzity.

Účinek kávy je stejně významný, i když jsou do analýzy zahrnuty další rizikové faktory pro rozvoj výše zmíněných onemocnění, jako jsou kouření, BMI, míra fyzické aktivity, konzumace alkoholu a strava.

Tato studie poskytuje další důkazy o tom, že střídmá konzumace kávy může poskytovat zdravotní výhody s ohledem na snížení předčasného úmrtí kvůli několika typům chorob,“ dodává profesor Frank Hu z Harvardovy univerzity.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…