Káva nezvyšuje riziko vzniku artritidy

Káva nezvyšuje riziko vzniku artritidy

Nejnovější studie potvrzují, že pití kávy nemá vliv na vznik artritidy. Ve Spojených státech zkoumali odborníci osmdesát tisíc žen, u nichž si všímali množství vypité kávy bez kofeinu i s kofeinem, čaje a celkového kofeinu přijatého do těla, neboť některé předchozí studie si v tomto ohledu značně protiřečily.

Finové třeba tvrdili, že čtyři a více šálků kávy denně zvyšuje dvakrát riziko vzniku revmatické artritidy. Jiná studie naopak potvrzovala, že vznik tohoto onemocnění kloubů snižuje pití čaje.

Vedoucí amerického výzkumného týmu doktorka Elizabeth W. Karlsonová však tvrdí, že káva ani čaj nemají na toto onemocnění kloubů žádný vliv. Studie doktorky Karlsonové se opírá o výzkum stravovacích návyků několika desítek tisíc žen. Data byla sbírána v průběhu let 1980 až 1998. Mezi osmdesáti tisíci zkoumanými osobami bylo čtyři sta osmdesát postižených revmatoidní artritidou. Zatímco vliv kávy nebyl v tomto výzkumném vzorku prokázán, vliv kouření jednoznačně. Silní kuřáci dokonce několikanásobně častěji než nekuřáci onemocněli revmatoidní artritidou.

Revmatoidní artritida je chronické zánětlivé onemocnění, při němž vlastní imunitní systém napadá povrchovou tkáň kloubů a poškozuje ji. Dosud není zcela jasně vysvětleno, proč revmatoidní artritida vzniká. Vliv na ni má věk, kouření, nadváha a genetické faktory. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud