Káva zlepšuje krátkodobou paměť

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Na voňavý mok, jenž se těší stále větší oblibě u obyvatel všech kontinentů, nedají v poslední době dopustit ani vědci, kteří se při bližším zkoumání účinků kávy na lidský organismus dopracovávají až k překvapivým závěrům.

Týmu badatelů z lékařské univerzity v rakouském Innsbrucku se například podařilo prokázat, že pouhých 100 miligramů kofeinu, jejž obsahují zhruba dva obvyklé šálky vroucího nápoje, dokáží pravé zázraky s krátkodobou pamětí, neboť její konzumenti umějí reagovat rychleji než ti, kteří se jí odříkají.

Pracovní skupina vedená Florianem Koppelstätterem podrobila experimentu patnáct pokusných osob. Ty měly co nejrychleji stisknout tlačítko, aby na monitoru znovu vyvolaly písmeno, které předtím spatřily a v mžiku jim zmizelo. Funkce a činnost jejich mozku byly současně pečlivě monitorovány. Ukázalo se, že lidé, jimž v organismu koloval kofein, reagovali s menší časovou prodlevou než jejich kolegové, kteří po dvanáct hodin abstinovali. Zvýšení mozkové aktivity se nedostavilo ani u příjemců placeba.

Záznamy z magnetické rezonance potvrdily, že u pijáků kávy dochází k nárůstu činnosti čelního mozkového laloku,v němž bylo lokalizováno jedno ze sídel krátkodobé paměti, a zároveň i aktivita předního cingula (jedné ze struktur bílé hmoty mozkové), v níž se regulují pozornost a soustředění. Vědci proto soudí, že kofein napomáhá nejen reakční rychlosti, ale také přispívá ke zvýšení obsahu paměti a jeho utvrzení.

Jeho další účinky na duševní schopnosti však stále zůstávají neprobádány. Káva proto jen tak rychle nevymizí z experimentálních laboratoří a bude se těšit i nadále zasloužené pozornosti vědců. (Plus)

Další články z rubriky

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

15. 2. | Také vám alkohol často pomůže, když se chcete lépe bavit, zbavit se špatné nálady nebo zahnat…

Nejlepší domácí hranolky: Z trouby i ve fritéze

Nejlepší domácí hranolky: Z trouby i ve fritéze

14. 2. | Hranolky jsou synonymem nezdravého stravování. Je možné je ale připravit tak, abyste si je…