Kávu bychom měli pít ideálně až v půl jedenácté, radí neurologové

Kávu bychom měli pít ideálně až v půl jedenácté, radí neurologové

Většina dospělých si bez šálku kávy nedokáže představit ráno. Respektive řádné probuzení se do pracovního dne. Jenže podle neurologů je hltání kávy před půl desátou dopoledne velkou chybou, která člověku rozhodí celý den. Ideálním obdobím je pak mezi půl desátou a půl dvanáctou, ideálně v půl jedenácté.

Kofein dokáže ovlivnit vnitřní hodiny a podpořit pozornost. Jenže musí přijít do systému ve správný čas. Když jej člověk vypije brzy ráno, sice se probudí, protože tzv. nakopnutí zajistí náhlá sekrece adrenalinu a kortizolu, k níž po vypití kávy dojde, ale pak se rychle dostaví zásadní útlum. Člověk je tak vystresovaný a většinou hltá další a další šálek.

Když se člověk probudí a vstane z postele, tělo vyloučí do krve kortizol i bez kávy. A tato zvýšená hladina vydrží ještě hodinu po probuzení. Podle biorytmů dosahuje hladina kortizolu svého maxima asi v osm či devět hodin dopoledne.

Podle neurologa Stevena Millera je pití kávy hned ráno kontraproduktivní. Protože tělo už má vlastní kortizol a časem přestane tudíž na kofein reagovat.

„Když pijeme kofein v době, kdy má tělo nejvyšší hladinu kortizolu v krvi, není to dobré. Produkce kortizolu silně souvisí s úrovní bdělosti a maxima během čtyřiadvacetihodinového rytmu dosahuje právě mezi osmou a devátou hodinou dopolední. Zásadní pro správnou účinnost drog (léčivých látek) – jíž je i kofein – je dávkování ve chvíli, kdy je tělo potřebuje. Když pijete kávu v době, kdy má tělo hodně kortizolu, účinek kofeinu se nedostaví,“ vysvětluje doktor Steven Miller z Uniformed Services University of the Health Sciences v Marylandu.

Doporučujeme

Články odjinud