Každý čtvrtý člověk trpí bolestmi

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Téměř čtvrtina dospělých osob trpí bolestmi. Nejedná se ovšem o akutní záchvaty. S chronickou, tedy trvalou bolestivostí se denně potýkají čtyři dospělé osoby z desíti!

Důvodem problémů je v devadesáti procentech pohyb a zase pohyb. Ovšem pohyb nedostatečný! Chybí fyzická aktivita, která by udržovala klouby, svaly a cévy v dobrém stavu. Pro líného moderního člověka je řešením tuba s tišícími léky.

Odborníci z anglického Manchasteru navíc zjistili, že o pomoc lékaře žádá jen nepatrné množství postižených. Devadesát tři procent lidí trpících chronickou bolestivostí se léčí bez porady s odborníkem. Lidé přitom vliv chronických bolestí, samozřejmě pokud nedosáhnou určité intenzity, podceňují. Lékaři varují: „Neléčená bolest, nebo hůře nesprávně léčená bolest, může mít silný účinek na emocionální stav jedince. Způsobuje deprese, špatné pocity, osamocení a nakonec vede k psychickému vyčerpání. Většina pacientů nikdy o pomoc lékaře nepožádala a jsou tak postiženi svou bolestivou chorobou nadále.“
Patnáct procent bolestmi trpících osob nepožádá o pomoc a radu žádného odborníka minimálně po dobu jednoho roku trvajících bolestí.

Jedenáct procent z trpících zase odmítá požívat léky, které by jim od bolesti pomohly. Více než polovina zkoumaných osob přitom tvrdí, že s bolestí se jejich život zásadně změnil, ale nehodlají s tím nic dělat.
Více než třetina nemocných trpí kvůli bolestem depresemi, přibližně stejné procento rezignuje na sexuální život. Nejčastěji postiženou částí těla jsou záda, následují klouby končetin, hlava a svaly. (Plus)

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…