Každý den jablko

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Každý den jablko a doktor je daleko. I tak by se dalo přeložit známé anglické přísloví. Hlavními „konkurenčními“ přednostmi jablek oproti dalším druhů ovoce a zeleniny jsou finanční dostupnost v kombinaci s vysokou dietetickou kvalitou.

Jablka jsou velmi vhodná pro všechny, kdo chtějí zhubnout – jsou totiž jen mírně energetická (zhruba 54 kcal na 100 g), přitom dobře tiší hlad a svým obsahem vitaminu C a fenolů chrání tělo před „molekulárním rezivěním,“ způsobeným volnými radikály.

Poslední vědecké práce navíc naznačují, že jejich pravidelnou konzumací se můžeme účinně chránit před některými druhy zhoubného bujení. Skupina vědců z Cornellovy univerzity v New Yorku zveřejnila výsledky pokusů s jablečným extraktem získaným z pětadvaceti jablečných odrůd. Podle testů může aplikace extraktu snížit riziko rakoviny páteře o 43% a rakoviny jater až o 57%! Účinnými látkami jsou v tomto případě fenoly flavonoidy, kterých jablka obsahují 20-40 mg na 1 kilogram.

Takzvané flavonoidy, obsažené v jablkách, dokáží účinně snížit riziko rakoviny plic i srdečních onemocnění. Výzkum prováděný na univerzitě v kalifornském Davisu zase prokázal schopnost jablečné šťávy a fenolů v ní obsažených snižovat hladinu cholesterolu v krvi až o polovinu!
Shrnuto, jablečná dieta vám pomůže nejen shodit pár kilogramů, ale i důkladně vyčistit celý organismus. (Plus)

Další články z rubriky

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Dnes | Na klasický smažený sýr dostane čas od času chuť každý z nás. Ne vždy se ale povede, aby sýr ze…

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

22. 5. | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

22. 5. | Chystáte oslavu nebo posezení s přáteli a lámete si hlavu nad občerstvením? Vyzkoušejte jednohubky…

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

19. 5. | Lehké jarní polévky, které vám rychle půjdou od ruky. Vyzkoušejte třeba sezonní chřestovou nebo…