Každý den jablko

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Každý den jablko a doktor je daleko. I tak by se dalo přeložit známé anglické přísloví. Hlavními „konkurenčními“ přednostmi jablek oproti dalším druhů ovoce a zeleniny jsou finanční dostupnost v kombinaci s vysokou dietetickou kvalitou.

Jablka jsou velmi vhodná pro všechny, kdo chtějí zhubnout – jsou totiž jen mírně energetická (zhruba 54 kcal na 100 g), přitom dobře tiší hlad a svým obsahem vitaminu C a fenolů chrání tělo před „molekulárním rezivěním,“ způsobeným volnými radikály.

Poslední vědecké práce navíc naznačují, že jejich pravidelnou konzumací se můžeme účinně chránit před některými druhy zhoubného bujení. Skupina vědců z Cornellovy univerzity v New Yorku zveřejnila výsledky pokusů s jablečným extraktem získaným z pětadvaceti jablečných odrůd. Podle testů může aplikace extraktu snížit riziko rakoviny páteře o 43% a rakoviny jater až o 57%! Účinnými látkami jsou v tomto případě fenoly flavonoidy, kterých jablka obsahují 20-40 mg na 1 kilogram.

Takzvané flavonoidy, obsažené v jablkách, dokáží účinně snížit riziko rakoviny plic i srdečních onemocnění. Výzkum prováděný na univerzitě v kalifornském Davisu zase prokázal schopnost jablečné šťávy a fenolů v ní obsažených snižovat hladinu cholesterolu v krvi až o polovinu!
Shrnuto, jablečná dieta vám pomůže nejen shodit pár kilogramů, ale i důkladně vyčistit celý organismus. (Plus)

Další články z rubriky

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Dnes | O víkendu máme konečně čas sejít se u stolu. Chceme si pochnutnat na něčem lahodném, ale nechceme…

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

18. 2. | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…