Každý pátý senior, který onemocní zápalem plic, umírá

Každý pátý senior, který onemocní zápalem plic, umírá

Zápal plic neboli pneumonie patří celosvětově mezi nejzávažnější onemocnění. Podle studie společnosti CEEOR, provedené mimo jiné v České republice, pneumonií každoročně onemocní přes sto tisíc osob. Nejrizikovějšími skupinami jsou děti do pěti let a senioři. Ve věkové skupině nad 65 let se výrazně zvyšuje riziko výskytu a také závažnost průběhu tohoto onemocnění.

Podle aktuální studie přes 21 procent pacientů nad 65 let, kteří u nás onemocní zápalem plic, na něj umírá. Tato nelichotivá statistika řadí Českou republiku k nejhorším zemím v regionu střední a východní Evropy. Za vhodnou prevenci je považována správná životospráva, vyvarování se kouření, u malých dětí kojení, a také očkování.

Prevence u starších ročníků je nedostatečná

Zápal plic zůstává i v dnešní době moderní medicíny rizikovým onemocněním. Výsledky výše zmiňované studie dále uvádějí, že 75 až 80 procent pacientů je ošetřeno ambulantně, přibližně 20 procent je hospitalizováno a 2 procenta končí na JIP. Celosvětově si pneumonie drží třetí místo mezi všemi příčinami úmrtí a mezi infekčními chorobami je dokonce vůbec nejčastější příčinou úmrtí.

„Prevence v České republice se zaměřuje hlavně na děti a u starších ročníků, které jsou zápalem plic paradoxně podstatně ohroženější, chybí. I proto vnímáme potřebu se právě na starší lidi zaměřit a vést je k tomu, aby péči o své zdraví nepodceňovali,“ říká Alena Šteflová, M. D., ředitelka kanceláře Světové zdravotnické organizace v České republice.

„Očkování proti chřipce a proti pneumokokům je důležité pro malé děti a seniory i z důvodu ochrany proti pneumoniím,“ dodává MUDr. Daniel Dražan, praktický lékař pro děti a dorost z Jindřichova Hradce.

Příznaky a léčba

Příznaky zápalu plic jsou závislé na původci, který ho způsobuje, a mohou se značně lišit. Obecně se jako příznaky zápalu plic uvádí kašel, bolest na hrudi, horečka a obtížné dýchání. Diagnóza je stanovena na základě rentgenu plic a vyšetření sputa. Léčba závisí na příčině zápalu plic, bakteriální infekce se léčí antibiotiky a podpůrnou symptomatologickou léčbou.

Boj s pneumonií by se měl stát prioritou veřejného zdravotnictví „Ve srovnání s Německem, Španělskem či Irskem umírají lidé starší pětašedesáti let v Česku na zápal plic dvakrát častěji,“ doplňuje Dr. Aleš Tichopád ze společnosti CEEOR.

Pneumonie – rizikové skupiny:

  • Děti do 5 let života.
  • Lidé ve vyšším věku (nad 65 let).
  • Kuřáci, lidé závislí na alkoholu a jiných látkách.
  • Pacienti s chronickým onemocněním srdce či plic.
  • Pacienti s renálním selháním.
  • Diabetici.
  • Pacienti s poruchou imunity či maligním onemocněním.

Pneumonie však může postihnout i člověka mimo tyto rizikové skupiny. Zejména pak v případech oslabení organismu (chřipky, nachlazení, ale též psychické vyčerpání).

Pneumonie – vhodná prevence:

  • Ochrana novorozenců kojením.
  • Správná výživa, dobrá hygiena, zdravý životní styl.
  • Vyvarování se kouření (i pasivního), konzumace alkoholu a jiných návykových látek.
  • Ochrana očkováním proti chřipce a pneumokokům

Na závažnost a rizika onemocnění zápalem plic každoročně upozorňuje Světový den pneumonie. Vyhlašuje jej Světová zdravotnická organizace (WHO) a v letošním roce připadá na pondělí 12. listopadu.

ČTĚTE TAKÉ:
Křečové žíly postihují až každého třetího z nás. Jak proti nim bojovat?

ČTĚTE TAKÉ:
7 fíglů, jak udržet váhu na uzdě!

Doporučujeme

Články odjinud