Kazí lékaři už léta krátkozrakým lidem oči?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Miliony krátkozrakých lidí na celém světě si soustavně ničí oči, protože nosí brýle, jejichž čočky jsou mírně poddimenzovány. Na stránkách odborného časopisu Vision Research to alespoň tvrdí Daniel O´Leary, optik z Anglia Polytechnic University v britské Cambridge.

Původně chtěl O´Leary pouze prověřit postup, od nepaměti používaný očními lékaři. Ti totiž krátkozrakým pacientům předepisují okuláry s poněkud slabšími čočkami, neboť chtějí, aby si oko na ně nezvyklo, nezlenivělo a zrak se dále rapidně nezhoršoval. Nyní však vychází najevo, že opak je pravdou! Nasvědčuje tomu alespoň pokus, jemuž se podrobilo 96 malajsijských dětí trpících krátkozrakostí. Polovině z nich naordinoval Daniel O´Leary brýle s čočkami, které přesně odpovídaly stupni poškození očí, zbývajícím takové, jaké běžně předepisují oční specialisté.

Průzkum byl rozvržen na tři roky, ale už po dvou letech musel být předčasně zastaven. Ukázalo se totiž, že dětem, které nosily brýle s poddimenzovanými okuláry, se podstatně zhoršil zrak.

"I když se výzkumu účastnil příliš malý počet osob, aby jeho výsledky mohly být věrohodné," píše časopis Vision Research, "přesto nutí k zamyšlení."
Stejného názoru je i Theo Seiler, jeden z nejproslulejších oftalmologů v zemích Evropské unie . "Předepisování slabších brýlí pro krátkozraké je dogma, které nikdy nebylo vědecky ověřeno," zdůrazňuje. "Je potěšitelné, že se konečně někdo tohoto úkolu ujal." (Korzo)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…