Kdo neumí správně jíst, nemůže žít

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Slova čínského mudrce a lékaře Sun Simiao z dynastie Tang dokládají význam, jaký přisuzovali výživě už staří Číňané.

Na rozdíl od západních dietetiků, kteří v potravinách hledají kalorie, enzymy, vitamíny a glycidy, Číňané si v zásadě vystačí s principy Jin a Jang a dietetiku chápou jako křehké umění rovnováhy. Po celá tisíciletí si čínští lékaři všímali a zaznamenávali chuť, vůni, barvu, konzistenci i čerstvost jednotlivých potravin ve vztahu k lidským neduhům. Detailně pak propracovali vztahy mezi potravinami a tělesnými orgány.

Číňané chápou každé onemocnění jako porušení rovnováhy v těle, které je u každého jedinečné, tedy i dietu přizpůsobují postižené osobě „na míru“.
Studiu tlustých svazků čínské dietetiky vyžadujících celá léta náročné práce, se oddal italský dietetik profesor Bruno Lazari a zahrnul čínský pohled na výživu do svých přednášek. Přestože kompletní systém, jak sám profesor tvrdí, je vlastně nepřenosný a na Západě nemá podmínky ani tradici, základní poučky z něj vyplývající jsou univerzální.
Dobrým příkladem je důraz na čerstvost potravin, zejména zeleniny. Podle Číňanů je zelenina „Jin“ a každá manipulace s ní, skladování, konzervování, nakládání, mražení, nebo ó hrůzo, vaření v mikrovlnné troubě, je škodlivé.

Neznamená to však, že by Číňané propagovali syrovou stravu, naopak, třeba syrové ovocné šťávy jsou v čínské kuchyni zapovězeny a žádný pravověrný syn Východu by se nenapil džusu. V klatbě jsou i studené nápoje, neboť zpomalují proces trávení. Největším barbarstvím, jakého se můžeme v čínské restauraci dopustit, je objednat si jako dezert zmrzlinu ( pomineme-li fakt, že jíme kovovým příborem, což je samo o sobě proti pravidlům čínské vědy o výživě).

Nemusíme tedy mít k obědu zrovna polévku ze žraločích ploutví (povzbuzuje vitalitu), ani vlaštovčí hnízda ( tonikum a povzbuzení pro mozek), mnohdy stačí obyčejný „selský rozum“ k tomu, abychom jedli zdravěji.

Sami „Noví Číňané“, boháči, kteří zpočátku propadli rychlým občerstvením a coca-colovému opojení, se nyní, ohrožováni obezitou, vysokým krevním tlakem a přílivem civilizačních chorob vůbec, pokorně navrací k tradiční kuchyni předků. Posledním hitem Pekingu jsou, světe div se, dietní restaurace. (Plus)

Další články z rubriky

Chcete být šťastnější? Naučte se přemýšlet jako optimista

Chcete být šťastnější? Naučte se přemýšlet jako optimista

Včera | Patříte k lidem, kteří se ráno budí s úsměvem a těší se z toho, co nového zažijí? Anebo vstáváte s…

Umíte užívat léky? Dejte si pozor na tyto chyby!

Umíte užívat léky? Dejte si pozor na tyto chyby!

20. 11. | 1 | K tomu, aby léky neúčinkovaly tak, jak mají, někdy stačí jen malá chyba. Přitom pokud bojujete s…

13x rychlý oběd do půl hodiny! Špenátové rolky i kuřecí tortilla

13x rychlý oběd do půl hodiny! Špenátové rolky i kuřecí tortilla

17. 11. | Přes týden člověk nemá příliš času vařit a mnohdy i o víkendu chce raději jet na výlet než trávit…

Hrozí vám infarkt? U žen je typickým příznakem chronická nespavost

Hrozí vám infarkt? U žen je typickým příznakem chronická nespavost

16. 11. | Dlouhou dobu ohrožoval infarkt především muže, a to kvůli vyšší míře zátěže stresem. Od té doby, co…