Kdo neumí správně jíst, nemůže žít

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Slova čínského mudrce a lékaře Sun Simiao z dynastie Tang dokládají význam, jaký přisuzovali výživě už staří Číňané.

Na rozdíl od západních dietetiků, kteří v potravinách hledají kalorie, enzymy, vitamíny a glycidy, Číňané si v zásadě vystačí s principy Jin a Jang a dietetiku chápou jako křehké umění rovnováhy. Po celá tisíciletí si čínští lékaři všímali a zaznamenávali chuť, vůni, barvu, konzistenci i čerstvost jednotlivých potravin ve vztahu k lidským neduhům. Detailně pak propracovali vztahy mezi potravinami a tělesnými orgány.

Číňané chápou každé onemocnění jako porušení rovnováhy v těle, které je u každého jedinečné, tedy i dietu přizpůsobují postižené osobě „na míru“.
Studiu tlustých svazků čínské dietetiky vyžadujících celá léta náročné práce, se oddal italský dietetik profesor Bruno Lazari a zahrnul čínský pohled na výživu do svých přednášek. Přestože kompletní systém, jak sám profesor tvrdí, je vlastně nepřenosný a na Západě nemá podmínky ani tradici, základní poučky z něj vyplývající jsou univerzální.
Dobrým příkladem je důraz na čerstvost potravin, zejména zeleniny. Podle Číňanů je zelenina „Jin“ a každá manipulace s ní, skladování, konzervování, nakládání, mražení, nebo ó hrůzo, vaření v mikrovlnné troubě, je škodlivé.

Neznamená to však, že by Číňané propagovali syrovou stravu, naopak, třeba syrové ovocné šťávy jsou v čínské kuchyni zapovězeny a žádný pravověrný syn Východu by se nenapil džusu. V klatbě jsou i studené nápoje, neboť zpomalují proces trávení. Největším barbarstvím, jakého se můžeme v čínské restauraci dopustit, je objednat si jako dezert zmrzlinu ( pomineme-li fakt, že jíme kovovým příborem, což je samo o sobě proti pravidlům čínské vědy o výživě).

Nemusíme tedy mít k obědu zrovna polévku ze žraločích ploutví (povzbuzuje vitalitu), ani vlaštovčí hnízda ( tonikum a povzbuzení pro mozek), mnohdy stačí obyčejný „selský rozum“ k tomu, abychom jedli zdravěji.

Sami „Noví Číňané“, boháči, kteří zpočátku propadli rychlým občerstvením a coca-colovému opojení, se nyní, ohrožováni obezitou, vysokým krevním tlakem a přílivem civilizačních chorob vůbec, pokorně navrací k tradiční kuchyni předků. Posledním hitem Pekingu jsou, světe div se, dietní restaurace. (Plus)

Další články z rubriky

11 druhů jógy: Která vás zbaví stresu a která nadbytečných kil?

11 druhů jógy: Která vás zbaví stresu a která nadbytečných kil?

Dnes | Vinyasa, Jivamukti, Hathajóga, nebo Bikram jóga? Typů jógy je nepřeberné množství. A stejně…

5 návyků, které škodí vašemu zdraví víc než kouření

5 návyků, které škodí vašemu zdraví víc než kouření

Včera | 1 | Ano, všichni víme, že kouření škodí zdraví. Jenže jsou tu ještě další činnosti, které běžně často…

9 příčin návalů horka, které nemají nic společného s menopauzou

9 příčin návalů horka, které nemají nic společného s menopauzou

14. 1. | 1 | Tři čtvrtiny žen trpí v přechodu návaly horka. Vnímají to jako postupně se zintenzivňující pocit…

5 nápojů, které vám pomůžou hubnout, zatímco spíte

5 nápojů, které vám pomůžou hubnout, zatímco spíte

13. 1. | Spánek je jedna z nejdůležitějších věcí, které vám pomáhají udržet si zdraví a dobrou náladu. Pokud…