Kdo neumí správně jíst, nemůže žít

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Slova čínského mudrce a lékaře Sun Simiao z dynastie Tang dokládají význam, jaký přisuzovali výživě už staří Číňané.

Na rozdíl od západních dietetiků, kteří v potravinách hledají kalorie, enzymy, vitamíny a glycidy, Číňané si v zásadě vystačí s principy Jin a Jang a dietetiku chápou jako křehké umění rovnováhy. Po celá tisíciletí si čínští lékaři všímali a zaznamenávali chuť, vůni, barvu, konzistenci i čerstvost jednotlivých potravin ve vztahu k lidským neduhům. Detailně pak propracovali vztahy mezi potravinami a tělesnými orgány.

Číňané chápou každé onemocnění jako porušení rovnováhy v těle, které je u každého jedinečné, tedy i dietu přizpůsobují postižené osobě „na míru“.
Studiu tlustých svazků čínské dietetiky vyžadujících celá léta náročné práce, se oddal italský dietetik profesor Bruno Lazari a zahrnul čínský pohled na výživu do svých přednášek. Přestože kompletní systém, jak sám profesor tvrdí, je vlastně nepřenosný a na Západě nemá podmínky ani tradici, základní poučky z něj vyplývající jsou univerzální.
Dobrým příkladem je důraz na čerstvost potravin, zejména zeleniny. Podle Číňanů je zelenina „Jin“ a každá manipulace s ní, skladování, konzervování, nakládání, mražení, nebo ó hrůzo, vaření v mikrovlnné troubě, je škodlivé.

Neznamená to však, že by Číňané propagovali syrovou stravu, naopak, třeba syrové ovocné šťávy jsou v čínské kuchyni zapovězeny a žádný pravověrný syn Východu by se nenapil džusu. V klatbě jsou i studené nápoje, neboť zpomalují proces trávení. Největším barbarstvím, jakého se můžeme v čínské restauraci dopustit, je objednat si jako dezert zmrzlinu ( pomineme-li fakt, že jíme kovovým příborem, což je samo o sobě proti pravidlům čínské vědy o výživě).

Nemusíme tedy mít k obědu zrovna polévku ze žraločích ploutví (povzbuzuje vitalitu), ani vlaštovčí hnízda ( tonikum a povzbuzení pro mozek), mnohdy stačí obyčejný „selský rozum“ k tomu, abychom jedli zdravěji.

Sami „Noví Číňané“, boháči, kteří zpočátku propadli rychlým občerstvením a coca-colovému opojení, se nyní, ohrožováni obezitou, vysokým krevním tlakem a přílivem civilizačních chorob vůbec, pokorně navrací k tradiční kuchyni předků. Posledním hitem Pekingu jsou, světe div se, dietní restaurace. (Plus)

Další články z rubriky

Křupavé kuře 6x jinak: Recepty z Řecka, USA i Thajska

Křupavé kuře 6x jinak: Recepty z Řecka, USA i Thajska

Dnes | Kuře se připravuje po celém světě na různé způsoby. Domluví se na něm rodiny, děti, kamarádi a…

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Včera | Pokud na vás přišly jarní deprese a únava, je načase si s nimi poradit. Stačí čerpat vitalitu z…

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

26. 4. | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…