Když jídlo pomáhá cítit se lépe

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Každé nádorové onemocnění je velmi náročné nejen fyzicky, ale také psychicky. Jednou z cest, která nám pomůže udržet si v průběhu nemoci stabilní náladu a vyhnout se depresím, může být změna našich stravovacích zvyklostí. Zařazujte do svého jídelníčku co nejčastěji potraviny, které svědčí vašemu tělu a jejichž příznivý účinek se projeví i na vaší psychice.

www.ulekare.cz


Šest druhů potravin, které vám pomohou cítit se lépe

Potraviny s vitamínem B12 a kyselinu listovou – podle odborníků nás tyto dva vitamíny pomáhají chránit před nemocemi centrálního nervového systému, před poruchami nálady a demencí. Pokud chcete přijmout oba tyto vitamíny ve větším množství najednou, zařaďte do jídelníčku například fazole s hovězím masem, zelený salát s kuřecím masem nebo uzeného lososa s brokolicí.

Čerstvé ovoce a zelenina – čerstvé ovoce a zelenina jsou přímo nacpané výživnými látkami a prospěšnými vitamíny. Lidé, kteří jedí hodně ovoce a zeleniny, se cítí zdravější, a čím více čerstvé stravy do jídelníčku zařadíte, tím lépe.

Jídlo bohaté na selen – selen je důležitý minerál a zároveň patří mezi antioxidanty, to znamená, že naše tělo zbavuje volných kyslíkových radikálů. Některé studie přitom ukázaly, že zvýšené množství kyslíkových radikálů je především u starších lidí spojené s projevy mírné deprese. Mezi potraviny bohaté na selen patří celozrnné výrobky, hnědá neloupaná rýže, libové maso, fazole nebo listová zelenina.

Ryby – před depresí nás pomáhají chránit také ryby, především mořské ryby s vyšším obsahem tuku, jako je například losos, sardinky nebo tuňák. Aby měl příjem ryb nějaký znatelný účinek, měli bychom je do svého jídelníčku zařazovat vícekrát týdně.

Potraviny s obsahem vitamínu D – u řady lidí mají příznivý vliv na jejich náladu hřejivé sluneční paprsky a je to právě slunce, které našemu tělu umožňuje vytvářet si dostatek vitamínu D. Když je slunce nedostatek, můžeme vitamín D najít třeba v mořských rybách, játrech, tučnějších sýrech nebo vaječném žloutku.

Čokoláda – kromě výše uvedených „zdravých“ jídel si každý den dopřejte trochu kvalitní tmavé čokolády. Hořká čokoláda podporuje uvolňování endorfinů, čímž zlepšuje náladu, ale má i další příznivé účinky – snižuje krevní tlak a pomáhá bránit vzniku srdečních onemocnění.


www.ulekare.cz





ČTĚTE TAKÉ:
Na péči o stárnoucí rodiče se dobře připravte předem







ČTĚTE TAKÉ:
Necvičíš? Neudržíš! Inkontinence v běžném životě

Další články z rubriky

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

25. 2. | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

24. 2. | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

24. 2. | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

23. 2. | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…