Když mléčné výrobky škodí a o alergii nejde

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

Stává se vám, že po vypití sklenice mléka trpíte bolestivým nadýmání nebo máte po zmrzlině či sýrech průjem? Pak zřejmě trpíte intolerancí laktózy, která se projevuje právě tímto způsobem. Poradíme, jakých potravin se nebát, a čemu se naopak vyhýbat.

Když mléčné výrobky škodí a o alergii nejde

Celý problém spočívá v neschopnosti trávit laktózu neboli mléčný cukr, který se primárně nachází v mléku a mléčných výrobcích. Jinak řečeno, tenké střevo nevytváří dostatečné množství enzymu laktázy, která je nezbytná k trávení mléčného cukru. Nesnášenlivost laktózy sice není zvlášť nebezpečnou potíží, ovšem symptomy bývají velmi nepříjemné a stresující. Navíc si lidé tento jev velmi často pletou s alergií na bílkovinu kravského mléka.

Výskyt téměř všudypřítomný

  • Mezi nejčastější potraviny, které mají vysoký obsah laktózy, patří již výše uvedené mléko a mléčné výrobky – zmrzlina, sýry.
  • Tato složka se však také přidává do potravin, jako jsou chléb, pečivo, obiloviny, salátové dresinky, cukrovinky a rychlé občerstvení.
  • Laktózu najdeme i v potravinách obsahujících syrovátku, tvaroh, mléčnou sušinu či odtučněné sušené mléko.
  • Je ovšem přítomna také asi ve 20 % léků na předpis, například v antikoncepčních pilulkách apod.

Otestujte se!

Obvykle je intolerance laktózy diagnostikována na základě příznaků. Vy sami si však můžete udělat jednoduchý test. Vyzkoušejte, kolik mléka můžete strávit a od jakého množství vám začne vadit. Přes noc se postěte a pak v dopoledních hodinách vypijte sklenici mléka. Nic dalšího asi 3 až 5 hodin nejezte. Pokud trpíte intolerancí laktózy, měly by se v této době objevit příznaky.

Zamyšlení nad jídelníčkem

Jediná cesta, jak problém nesnášenlivosti laktózy řešit, je vyhnout se jí. Zde jsou rady co jíst, abyste potíže minimalizovali:

  • Zkuste přidávat do mléka enzym laktázu, který se dá koupit. Existuje v tekuté podobě, k sehnání je však i v tabletách, které se užívají během konzumace jídla obsahujícího laktózu.
  • Nepijte samotné mléko, kombinujte ho s jinými potravinami.
  • Jezte jogurty a zakysané výrobky – jogurtové bakterie mají schopnost rozkládat laktózu z mléka.
  • Pokud máte rádi sýry, dejte přednost těm tvrdým, například ementálu, který má méně pro vás této dráždivé složky.
  • Bez laktózy jsou a dostatek vápníku mají brokolice, fazole, špenát, kapusta, mořské plody, sardinky, sójové mléko, tofu.

Zdroj: www.ulekare.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

5. 12. | Mrazíky jsou tu a vlezlá zima dokáže na našem těle napáchat zlo. Trpí zejména pokožka a nejvíce ta,…

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

3. 12. | Reklama je mocným lákadlem, zvláště co se týče hubnutí v oblasti kritických partií. Chcete-li se…

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

3. 12. | Muži vědí, že máme rády kosmetiku a parfémy, jenže většinou naprosto netuší, co přesně z toho nám…

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

30. 11. | Všechny se snažíme mít ruce krásné, upravené, s dobrou manikúrou. Jenže daleko důležitější než…