Když světlo škodí…

| Autor: Tomas Šebek | Rubrika: Zdraví

Pracujete v noci? Svítí vám do oken pouliční osvětlení? Podle nejnovějších studií máte vyšší riziko rozvoje nádoru.

Profesor Blask z Tulane University v New Orleans se již téměř 30 let věnuje výzkumu melatoninu. Jde o hormon tvořený v šišince (epifýze). Žláza jej produkuje jenom v noci. Tedy přesněji v černočerné tmě. Je nepostradatelný pro řízení spánku a bdění, hraje důležitou roli i v regulaci dalších biologických rytmů, a jak ukázal profesorův výzkum, melatonin má nejspíš i zajímavé protirakovinné účinky.

Brzda nádorového růstu
Své pokusy prováděl na potkanech s implantovanými nádory. Umístil je do speciálních komor, kde mohl přesně regulovat čas, intenzitu a délku osvětlení. Ukázalo se, že potkanům vystaveným světlu v pozdních nočních hodinách rostly vnesené nádory mnohem rychleji. Noční osvětlení totiž zastavilo tvorbu melatoninu. Jeho nízká hladina pak vedla k urychlení růstu nádorů prsu a prostaty. Podobný vliv se dá očekávat i u jiných nádorů.

V noci raději do tmy
Pokud výzkum profesora Blaska potvrdí i další studie, půjde o velký převrat v pohledu na třísměnné provozy a světelné znečištění životního prostředí. Studie o vlivu snížené tvorby melatoninu na rozvoj nádorového bujení je důležitá pro WHO (Světovou zdravotnickou organizaci) při zvažování, zda noční práci a světelné znečištění zařadit do seznamu možných kancerogenů.



Světelné znečištění je jedním z velkých, ale opomíjených problémů současnosti. Mnoha lidem výrazně zhoršuje kvalitu spánku. A tedy i kvalitu života. Nedostatek spánku, chronická únava a na ni navazující menší odolnost vůči stresu stojí v pozadí mnoha zdravotních potíží. Může-li světelné znečištění zvyšovat riziko rozvoje nádorů, je nejvyšší čas začít se mu aktivně bránit.

zdroj: http://www.lecba-rakoviny.cz

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…