Když světlo škodí…

| Autor: Tomas Šebek | Rubrika: Zdraví

Pracujete v noci? Svítí vám do oken pouliční osvětlení? Podle nejnovějších studií máte vyšší riziko rozvoje nádoru.

Profesor Blask z Tulane University v New Orleans se již téměř 30 let věnuje výzkumu melatoninu. Jde o hormon tvořený v šišince (epifýze). Žláza jej produkuje jenom v noci. Tedy přesněji v černočerné tmě. Je nepostradatelný pro řízení spánku a bdění, hraje důležitou roli i v regulaci dalších biologických rytmů, a jak ukázal profesorův výzkum, melatonin má nejspíš i zajímavé protirakovinné účinky.

Brzda nádorového růstu
Své pokusy prováděl na potkanech s implantovanými nádory. Umístil je do speciálních komor, kde mohl přesně regulovat čas, intenzitu a délku osvětlení. Ukázalo se, že potkanům vystaveným světlu v pozdních nočních hodinách rostly vnesené nádory mnohem rychleji. Noční osvětlení totiž zastavilo tvorbu melatoninu. Jeho nízká hladina pak vedla k urychlení růstu nádorů prsu a prostaty. Podobný vliv se dá očekávat i u jiných nádorů.

V noci raději do tmy
Pokud výzkum profesora Blaska potvrdí i další studie, půjde o velký převrat v pohledu na třísměnné provozy a světelné znečištění životního prostředí. Studie o vlivu snížené tvorby melatoninu na rozvoj nádorového bujení je důležitá pro WHO (Světovou zdravotnickou organizaci) při zvažování, zda noční práci a světelné znečištění zařadit do seznamu možných kancerogenů.



Světelné znečištění je jedním z velkých, ale opomíjených problémů současnosti. Mnoha lidem výrazně zhoršuje kvalitu spánku. A tedy i kvalitu života. Nedostatek spánku, chronická únava a na ni navazující menší odolnost vůči stresu stojí v pozadí mnoha zdravotních potíží. Může-li světelné znečištění zvyšovat riziko rozvoje nádorů, je nejvyšší čas začít se mu aktivně bránit.

zdroj: http://www.lecba-rakoviny.cz

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…