Kečupem ke zdraví

Kečupem ke zdraví

Vědci nyní udělali radost všem milovníkům kečupu: prokázali, že pravidelná konzumace kečupu vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Podle jejich testů je oblíbená červená pochutina zvlášť účinná v boji se škodlivým druhem cholesterolu, takzvaným LDL.

Dobrovolníci byli žádáni, aby si ke každému jídlu vzali buď trochu kečupu nebo sklenku rajčatového džusu. Během tří týdnů se celková úroveň jejich cholesterolu snížila o 6 procent a úroveň škodlivého LDL dokonce o 13 procent. Vědci z University of Oslo se proto rozhodli kečup nebo rajčatový džus doporučit pacientům s vysokým cholesterolem. Tento chutný lék může pomoci v prevenci srdečních infarktů a mrtvic.

"Změny, které jsme pozorovali, se dají považovat za významné zvláště proto, že jsme pokus prováděli jen tři týdny a všichni dobrovolníci měli na začátku testování normální úroveň cholesterolu v krvi," sdělil vedoucí studie. Pro radost miovníkům kečupu lze ještě uvést, že jeho výzkumem se zabývaly v poslední době i jiné studie. Podle nich lykopen, barvivo, které rajčatům dává jejich barvu, přispívá k prevenci rakoviny prostaty. Samé dobré zprávy! Nezbývá tedy než co nejrychleji vyrazit na (nezdravé) hranolky se zdravým kečupem!

Doporučujeme

Články odjinud