Knihu "Léčíme se medem" pokřtila včelka Mája

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Knihu Léčíme se medem z produkce nakladatelství Ivo Železný medovinou pokřtila a Měsíci nového medu, který vypukne 1.května na den lásky a zamilovaných, symbolicky požehnala včelka Mája Aňka Janoušková.

Knihu "Léčíme se medem" pokřtila
včelka Mája


Knihu Léčíme se medem z produkce nakladatelství Ivo Železný
medovinou pokřtila a Měsíci nového medu, který vypukne 1.května na den lásky
a zamilovaných, symbolicky požehnala včelka Mája Aňka Janoušková -
19.4.2001 v Růžové čajovně. Křest se stal křtem i pro kmotru, neboň Aňka
poprvé ve svém životě ochutnala medovinu.


Květen - měsíc medu.

Nadcházející měsíc nazýváme v Čechách měsícem medu. Příroda v květnu
hýří barvami rozkvetlých sadů luk i polí. Krajině dominují tóny růžové
a bílé v třešňových a jabloňových sadech i na stráních porostlých
trnkou a ostře kontrastují s žlutými plochami rozkvetlých pampelišek a lánů
řepky. Včely po dlouhé zimě a proměnlivém aprílovém počasí, které
završuje pro včelstva obtížné předjarní období, vstupují do období
hojnosti. Zatímco od poloviny července až do dubna spotřebě včelstev pro
udržení jejich života přírodní zdroje nestačí, v květnu, červnu a začátkem
července včelstva vytvářejí zásoby , z nichž žijí po celé následující
" hubené období roku ". Z úlů se za silného hukotu valí proud
teplého vlhkého vzduchu z odpařovaného nektaru. V teplé květnové noci při
snůšce z řepky dokáže včelstvo odpařit až 2 litry vody v obrovském
objemu voňavých par, které ve vzduchu ucítíme na vzdálenost větší než
10 metrů od úlů jako zvláštní koncentrát vůně květů, včelího vosku
a propolisu.


Na počátku května tak vzniká med z ovocných stromů a z pampelišek,
který nesmíme zaměňovat se sirupy někdy nesprávně nazývanými pampeliškový
med. Druhé polovině května potom dominuje kvetení řepky - v posledních
letech hlavního zdroje medu u nás, na které navazuje na přelomu května a června
svým rozkvětem trnovník bílý - akát, který je významným zdrojem
medu v především v údolích Berounky, Vltavy, Labe a na jižní Moravě.

Včely přinášející nektar ze záplavy květů v májové přírodě vytvářejí
v plástech každého úlu až desítky kilogramů zrajícího zlatavého medu,
který nazýváme květový med. V posledních letech med z této snůšky tvoří
více než 4/5 roční sklizně medu u nás.

V průběhu června až začátkem července na květové snůšky navazují
mnohem méně jisté snůšky tmavého medovicového medu, který pochází
z medovice vznikající na živých částech rostlin za součinnosti hmyzu s
bodavě sacím ústním ústrojím - zejména mšic a puklic - a završují tak
období tvorby a sklizně medu.


Výhody konzumace květových medů :

- jsou vytvářeny z nektaru ukrytého v květech nebo vystaveného vnějšímu
prostředí po dobu několika hodin - vykazují proto nejmenší možnost
ekologického znečištění

- obsahují vyšší podíl monosacharidů ( glukózy a fruktózy ), jsou proto
snáze stravitelné a umožňují rychlé energetické posílení organismu

- obsahují mnohem více pylu z jarního pylového spektra naší přírody -
mikroskopickým rozborem se lze přesvědčit o přítomnosti velkého množství
pylových zrn trnky aj. slivoní, pampelišky, řepky, jabloně a hlohu. Jsou
proto vynikajícím přírodním zdrojem pylu ( v pylových zrnech řepky jsou
brassiny - látky s protinádorovými účinky, pravidelná konzumace medu s
pylovým spektrem dané oblasti může snížit projevy pylových alergií,
pylové preparáty jsou též prostředky pro léčení prostatických obtíží
...)

- do krémové ( pastované ) podoby jsou upravovány při nízké teplotě, při
níž se co nejméně zvyšuje obsah 5 - hydroxymethylfurfuralu ( jehož vyšší
obsah je indikátorem tepelného narušení medu během zpracování a možného
poškození některých přítomných enzymů )

- z chemického hlediska jsou proto nejbližší stavu, v němž se med nalézal
v plástech

- krémové ( pastované ) medy po namazání nestékají a výborně se hodí k
slazení kávy i výrobě medového pečiva a medových pomazánek

Rady pro spotřebitele :

1. Krystalizace je přirozenou vlastností medu. Med lze ztekucovat bez
porušení jeho biochemických vlastností šetrným krátkodobým ohřevem do
50 °C. Z českých medů dlouhodobě nekrystalizuje pouze med akátový -
naopak některé medy tropické a s upraveným chemickým složením nemají
tendenci ke krystalizaci.

2. K dlouhodobému uchování biologické hodnoty medu přispívá skladování
při nižších teplotách
( pod 15 °C ), bez přímého oslunění.


Výhody konzumace lesních medovicových medů :

- jsou vytvářeny z medovice = šňávy rostlinných sítkovic přefiltrované
trávicím ústrojím stejnokřídlého hmyzu = producentů medovice, sbírané
na povrchu listů a jehlic

- mají tmavší barvu a obsahují více složitějších organických látek
rostlinného i živočišného původu - složitější cukry ( dextriny ), více
řepného cukru i HMF, ale také méně vody, více enzymů a baktericidně působících
látek

- obsahují jen málo pylu z letního pylového spektra naší přírody s rozdílným
zastoupením podle různých oblastí a stanovišň včelstev ( malá zbytková
množství řepkového pylu, pyl maliníku, jetele, slunečnice, heřmánku,
kukuřice aj. ), mají však významně vyšší obsah minerálních látek -
K+, Mg2+, Fe2+, PO43-..., což se projevuje jejich vyšší elektrickou vodivostí
G ( vyšší než 9 . 10-4 Scm-1 )

- obsahují významně zastoupený selen, který jako antioxidant zvyšuje
odolnost našich buněk proti volným radikálům zvyšujícím riziko nádorových
transformací

- mají výraznější chuň a aroma, a proto jsou ve středoevropském
prostoru dosud více ceněny

- záruku pravosti a zpřísněných kvalitativních ukazatelů podle PN 1/99 Českého
svazu včelařů Vám přináší med s označením ochrannou známkou : "
český med ". Tuto známku povoluje Český svaz včelařů používat
pouze výrobcům obchodního balení medu, kteří se zaváží plnit pouze med
z produkce českých včelařů !

Květen - měsíc, kdy vzniká hlavní část celoroční produkce českého
medu - budiž pochválen !


Zdroj: Nakladatelství Ivo Železný


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Dnes | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…