Kočka vás ochrání před mrtvicí

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Vědci zjistili, že pokud žijete s kočkou, snižujete tak o více než třetinu riziko, že zemřete na srdeční či mozkovou příhodu. Kočka totiž pomáhá uvolnit se od stresu a tiší úzkost. V následku toho pak klesá krevní tlak a uklidňuje se puls.

Studie sledovala 4 435 dospělých lidí ve věku od třiceti do pětasedmdesáti let, z nichž přibližně polovina měla doma kočku. Jak uvádí list Daily Telegraph, ukázalo se, že během deseti let, kdy byli sledováni, zemřelo 3,4 procenta majitelů koček na infarkt. Ve skupiné lidí, kteří kočku nikdy neměli, došlo k takovému úmrtí v 5,8 procentech. U majitelů koček bylo mnohem menší riziko mrtvice či infarktu, i když vědci vzali do úvahy další faktory, které přispívají k srdečním chorobám, jako je vysoký cholesterol, kouření a cukrovka, podstatně větší, než původně očekával.

"Logické vysvětlení je, že kočka pomáhá snižovat stres a úzkost, což vede ke zmenšení rizika onemocnění srdce," uvedl. Že hlazení kočky může vést ke snižování hladiny hormonů, které jsou se stresem spojené, je známo již déle. Tato studie však poprvé pátrala po konkrétních příčinách tohoto jevu.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…