Kocovině po svařáku lze předejít

Kocovině po svařáku lze předejít

Teploty už začaly padat pod bod mrazu a dá se očekávat, že bude ještě hůř, protože se zima teprve ujímá své vlády. Ke slovu přicházejí zimní boty, čepice, rukavice, tlusté bundy a kabáty. Nic však nedokáže vnitřně zahřát lépe než voňavý grog či lahodné svařené víno.

A právě v případě druhého horkého moku, jenž umí zbavit pocitu chladu nejen ruce třímající sklenici, ale také při tradičním putování po vánočních tržištích a svátečně osvětlených ulicích proteplit trávicí trakt, mohou být následky jeho neumírněné konzumace značně nemilé. Krutá jsou pak obzvlášť rána, kdy se s kocovinou snoubí vytrvalé bolesti hlavy a neuhasitelná žízeň.

Přitom se dá nepříznivým účinkům svařáku poměrně snadno předejít. Jak totiž zjistili mnichovští odborníci na výživu, stačí zapomenout na cukr. Právě kombinace alkoholu a tohoto přírodního sladidla se stává jakýmsi spouštěcím mechanismem, který si pak dokáže neblaze pohrát s lidským organismem. Každý milovník svařeného vína by proto jím měl podstatně šetřit a k přípravě vřelého nápoje používat výhradně kvalitní druhy, které už samy o sobě chutnají sladce v přirozeném stavu. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud